Zara’daki Maden Projelerinde Yürütmeyi Durdurma Talebi Reddedildi
Bölge halkı ve çevre örgütleri ise kararın ardından hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.
Sivas İdare Mahkemesi, Dipsizgöl köyünde planlanan selestit (stronsiyum tuzu) maden ocağı ile Şenyayla köyü mevkiindeki pomza arama projesi için yapılan başvuruları oy birliğiyle geri çevirdi. Mahkeme kararında, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararların oluşması ve işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmediği ifade edildi. Ayrıca karara karşı itiraz yolunun da kapalı olduğu belirtildi.
Özer Akdemir’in (https://www.evrensel.net/haber/5971241/sivas-zarada-maden-projelerine-karsi-acilan-davalarda-yurutmeyi-durdurma-talebi-reddedildi) haberine göre, söz konusu projelere karşı açılan davalarda mahkemeden beklenen durdurma kararı çıkmadı ve köylülerin yürütmenin durdurulmasına ilişkin talepleri oy birliğiyle reddedildi.
Dipsizgöl’de çevresel kaygılar
Dipsizgöl köyünde faaliyet göstermesi planlanan selestit madeni projesine köylüler tepki gösteriyor. Barit Maden Türk AŞ tarafından yürütülmek istenen proje kapsamında, bölgedeki su kaynaklarının zarar görebileceği ve yüksek rakımlı alanlarda ciddi tahribat oluşabileceği iddia ediliyor.
Sivas Zara Dipsizgöl Köyü Çevre Koruma Platformu adına açıklama yapan Çınar Doğan, proje sahasının su havzalarının merkezinde yer aldığını belirterek, yeraltı sularında azalma riski bulunduğunu dile getirdi. Bölgede bulunan ve nesli tehlike altına girebileceği belirtilen “dikenli körmen” gibi endemik bitki türlerinin yanı sıra, köylülerin uzun yıllardır emek vererek oluşturduğu ağaçlandırma alanlarının da tehdit altında olduğu savunuldu.
ÇED süreci tartışma konusu
Platform temsilcileri, şirkete verilen ruhsat alanı ile ÇED başvuru alanı arasındaki farkın dikkat çekici olduğunu belirtiyor. İddiaya göre 150 hektarlık ruhsat alanına karşın, ÇED süreci 25 hektarlık sınırın hemen altında bir alan için başlatıldı. Ayrıca heyelan riski gerekçesiyle proje alanında daraltmaya gidildiği, buna rağmen “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildiği ifade edildi.
Şenyayla’da Yeşilırmak endişesi
Şenyayla köyü mevkiinde planlanan pomza arama projesine yönelik itirazlar da sürüyor. Köylüler ve meslek odaları, maden faaliyetinin Yeşilırmak havzasına yakınlığı nedeniyle su kaynakları ve tarım alanlarının risk altında olduğunu savunuyor. Proje sahasının yerleşim yerlerine yaklaşık 140 metre mesafede olması da bölge halkının tepkisini artıran unsurlar arasında yer alıyor.
Ayrıca bölgede bulunduğu belirtilen antik yerleşim kalıntılarının zarar görebileceği yönündeki kaygılar da dile getiriliyor.
Mücadele sürecek
Mahkemenin yürütmeyi durdurma taleplerini reddetmesi, köylüler tarafından hayal kırıklığıyla karşılandı. Ancak dava sürecinin esastan devam ettiği belirtilerek, hukuki mücadelenin süreceği vurgulandı. Bölge sakinleri, su kaynaklarını, tarım arazilerini ve doğal yaşamı korumak amacıyla demokratik haklarını kullanmaya devam edeceklerini ifade etti.