Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, savunma sanayisine katkı sunmak amacıyla dikkat çeken bir projeye imza attı. Öğrenciler, yapay zeka destekli ve tamamen otonom çalışabilen yerli ve milli insansız deniz aracı (İDA) geliştirdi.
Geliştirilen sistem; hava, kara ve deniz unsurlarıyla eş zamanlı haberleşme kabiliyetiyle öne çıkıyor. Üzerinde bulunan dron, kamera ve çeşitli sensörler sayesinde hedef tespiti yapabilen araç, operatör müdahalesine ihtiyaç duymadan görevini yerine getirebiliyor.
Araçta yer alan sensörler çevresel koşulları ve olası engelleri algılarken, ön bölümdeki kamera hedef tanıma ve doğrulama görevini üstleniyor. Yapay zeka destekli görüntü işleme sistemi sayesinde belirlenen hedefe otonom şekilde yönelen araç, en uygun rotayı kendi algoritmalarıyla oluşturuyor.
Sistem üzerinde yer alan insansız hava aracı (dron), havadan keşif ve gözetleme yaparak hedefin konumunu belirliyor. Elde edilen veriler anlık olarak deniz aracına aktarılırken, deniz aracı da bu veriler doğrultusunda hedefe yönelerek görevini tamamlıyor. Böylece hava, kara ve deniz platformlarının koordineli çalıştığı entegre bir yapı ortaya çıkıyor.

Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Sümbül, geliştirdikleri sistemin savunma sanayisine önemli katkılar sunacağını belirterek, “Amacımız, belirlenen hedefe yönelik etkili bir deniz savunma aracı geliştirmek. Sistem, büyük hedeflere zarar verebilecek ya da onları fonksiyonel olarak etkisiz hale getirebilecek kapasiteye sahip” dedi.
Projede yer alan Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Musa Bakırcı ise sistemin tamamen kendi yazdıkları algoritmalarla çalıştığını belirterek, “Aracımız dron destekli çalışıyor. Hava ve deniz unsurları koordineli şekilde görev yapabiliyor. Çeşitli sensörlerle çevresini analiz eden sistem, hedefi tespit ederek otonom şekilde harekete geçebiliyor” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler, yerli ve milli imkanlarla geliştirdikleri bu proje ile Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki ilerleyişine katkı sunmayı hedeflediklerini vurguladı.