Yargıtay’dan Emsal Ehliyet Kararı!
Yüksek Mahkeme, bir sürücünün ehliyetsiz olmasının, kazada kusuru bulunmadığı sürece maddi tazminat talep etmesine engel teşkil etmeyeceğine hükmetti.
Karara göre, sürücü belgesinin olmaması idari yaptırım gerektiren bir durum olarak değerlendirilirken, bu eksikliğin tek başına hukuki sorumluluk doğurmayacağı vurgulandı. Yargıtay, ehliyetsiz sürücünün kazada kusurlu olmadığının tespit edilmesi halinde, uğradığı zararın karşı taraftan talep edilebileceğini belirtti.
Olay, 2023 yılında Denizli’de meydana gelen bir trafik kazasına dayanıyor. Ehliyeti bulunmayan bir sürücünün kullandığı araca başka bir aracın çarpması sonucu maddi hasar oluştu. Araç sahibi, aracını kullanamadığı süre boyunca kiralık araç kullanmak zorunda kaldığını belirterek “araç mahrumiyet bedeli” talebiyle dava açtı. Ancak yerel mahkeme, sürücünün ehliyetsiz olduğu gerekçesiyle davayı reddetti.
Söz konusu karar, Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına temyiz başvurusu üzerine Yargıtay gündemine taşındı. Dosyayı inceleyen Daire, yerel mahkeme kararını bozarak, ehliyetsizliğin kazayla illiyet bağını kesmediğini ve kusur sayılabilmesi için somut bir hatanın bulunması gerektiğini ifade etti.
Yüksek Mahkeme kararında, bilirkişi raporlarında ehliyetsiz sürücünün kusurlu olduğuna dair herhangi bir tespitin yer almadığına da dikkat çekti. Bu nedenle zararın tazmin edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Karar, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, trafik hukuku açısından emsal niteliği taşıyan önemli bir içtihat olarak değerlendiriliyor.