Soğuk havaya göğüs geren Kangal köpekleri sıcak yaz aylarında miskinleşiyor
Uzman Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, sıcak havaların Kangalların hem fiziksel performansını hem de psikolojik durumunu etkilediğini belirterek, yaz aylarında doğru bakım ve beslenmenin hayati önem taşıdığını söyledi.
Soğuk iklim koşullarına uyumlu bir ırk olan Kangal köpeklerinin yaz aylarında zorlandığını ifade eden Yıldız, sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte hayvanların daha hareketsiz, isteksiz ve strese açık hale geldiğini dile getirdi. Bu dönemde iştah, su tüketimi ve dinlenme alışkanlıklarında da önemli değişiklikler yaşandığını belirten Yıldız, sıcak havalarda performanslarının belirgin şekilde düştüğünü kaydetti.
Kangal köpeklerinin yaz başlangıcında kürk değiştirme sürecine girdiğini hatırlatan Yıldız, bu doğal sürecin hayvanların sıcak havaya uyum sağlamasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Hava sıcaklığına bağlı olarak değişen bu dönemin, Kangalların kalın kış kürkünden kurtularak yaz şartlarına uyum sağlamasını kolaylaştırdığını ifade etti.
Yaz aylarında bakım koşullarına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, köpeklerin günün en sıcak saatlerinde gölgede tutulması, gereksiz hareket ettirilmemesi ve sürekli temiz suya erişiminin sağlanması gerektiğini belirtti. Özellikle öğle saatlerinden akşamüstüne kadar geçen sürede su tüketiminin artırılmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Yıldız, sıvı ihtiyacının yaz döneminde beslenmeden bile daha öncelikli olduğunu söyledi.
Beslenme konusunda da uyarılarda bulunan Yıldız, sindirimi zor ve yağ oranı yüksek gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Ev yapımı yoğurdun serinletici bir alternatif olabileceğini söyleyen Yıldız, su kaplarına buz eklenmesinin de hayvanların rahatlamasına katkı sağlayabileceğini ifade etti. Yaz aylarında tavuk, kırmızı et ve et atıklarının verilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, aşırı beslemenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Akşam saatlerinde havanın serinlemesiyle birlikte Kangal köpeklerinin yeniden hareketlenmeye başladığını belirten Yıldız, bu nedenle beslemenin de günün serin saatlerinde yapılmasının daha sağlıklı olduğunu sözlerine ekledi.
