Hatay’da Göç Yolundaki Leyleklere Silahlı Saldırı: Yaşam Mücadelesi Başladı
Afrika’dan Asya’ya uzanan binlerce kilometrelik zorlu göç yolculuğunda Hatay kıyılarını mola yeri olarak seçen leylekler, bu kez kaçak avcıların hedefi oldu. Samandağ ilçesinde av tüfeğiyle vurularak yaralanan iki leylek, doğaseverlerin ve yetkililerin müdahalesiyle hayata tutunmaya çalışıyor.
Samandağ Sahilinde Kanlı Mola Göç yollarının en kritik duraklarından biri olan Samandağ ilçesi Mağaracık ve Meydan Mahallesi mevkiinde dinlenmeye çalışan leyleklere, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce av tüfeğiyle ateş açıldı. Kanatlarından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan iki leyleği fark eden duyarlı vatandaşlar, durumu hemen kuş gözlemcisi Erol Yüksek’e bildirdi.

Doğa Koruma Ekipleri Teyakkuzda Yaralı kuşları teslim alan Erol Yüksek, vakit kaybetmeden leylekleri Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerine ulaştırdı. İlk müdahaleleri yapılan leyleklerin vücutlarında saçma izlerine rastlandığı belirlendi. Tedavi altına alınan göçmen kuşların, rehabilitasyon süreçlerinin ardından yeniden doğaya salınması hedefleniyor.
"Bilinçsizlikle Mücadele Etmekte Zorlanıyoruz" Her göç döneminde benzer manzaralarla karşılaştığını belirterek sitem eden kuş gözlemcisi Erol Yüksek, yaşanan süreci şu sözlerle anlattı: "Her yıl olduğu gibi bu yıl da göç döneminde yaralı leylek ihbarları almaya başladım. Umuyordum ki bu yıl bir kayıp yaşamayalım ama yine ihbarlar üst üste geliyor. Bu kuşlar saçma izlerinden anlaşıldığı üzere uçarken vurulmuş. Maalesef bilinçsiz insanlarla mücadele etmekte çok zorlanıyoruz."
Yasal İşlem Başlatıldı Yetkililer, koruma altındaki türlere yönelik gerçekleştirilen bu saldırıyla ilgili inceleme başlattı. Bölgedeki doğaseverler, göç yolları üzerindeki denetimlerin artırılmasını ve yasa dışı avcılığa karşı daha ağır yaptırımlar uygulanmasını talep ediyor.