reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Genel NYT Duyurdu: CIA İstihbaratıyla Hamaney Hedefe Alındı

NYT Duyurdu: CIA İstihbaratıyla Hamaney Hedefe Alındı

CIA istihbaratıyla Hamaney’in konumu belirlendi. ABD ve İsrail, toplantı haberini alınca İran operasyonunu erkene alarak gündüz baskını yaptı.

KAYNAK: İHA
MUHABİR: Haber Merkezi

CIA İstihbaratı Planları Değiştirdi: Gece Yerine Gündüz Baskını

NYT, ABD ve İsrail’in İran saldırı planının ayrıntılarını yazdı: Hamaney’in konumu, CIA'in istihbaratıyla belirlendi, harekât erkene alındı.

ABD ve İsrail istihbarat birimlerinin İran’da üst düzey siyasi ve askeri liderlerin bir araya geleceği bir dizi toplantıyı tespit ettiği, bunun üzerine planlanan askeri operasyonun önceden belirlendiği öğrenildi.

The Wall Street Journal'ı haberine göre Washington’daki Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkilinin katılacağı üç ayrı toplantının yerini ve zamanını tespit etti. Elde edilen istihbarat, operasyonun zamanlamasını değiştirmeye ve saldırıyı cumartesi sabahına öne almaya neden oldu.

Planlar başlangıçta gece karanlığında sürpriz bir baskın şeklinde yapılmasına rağmen, toplantı bilgilerinin ortaya çıkmasının ardından hava ve deniz unsurlarının kullanıldığı saldırı gündüz saatlerinde başlatıldı. Operasyonda, Hamaney’in Tahran’daki güvenlikli yerleşkesine çok sayıda bomba isabet ettiği ve konutun ağır hasar aldığı aktarıldı. 

İsrail askeri istihbaratının eski başkanı Amos Yadlin, “Herkes gece yarısı, karanlığın örtüsü altında bir hedef bekliyordu” dedi ve İsrail’in geçen Haziran ayında İran’a yönelik sürpriz saldırısının başlangıcında gece geç saatlerde saldırdığını ekledi. Gündüz yapılan saldırının ise “taktiksel bir sürpriz” olduğunu söyledi.

Saldırının zamanlaması, istihbarat paylaşımı ve koordinasyonun boyutuna ilişkin resmi açıklama yapılmazken, operasyonun aylar süren istihbarat takibi ve planlamanın sonucu olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi de, CIA’in aylar süren takipleri sonucu İran Dini Lideri Hamaney’in konumunu netleştirdiğini ve bu istihbarat sayesinde ABD-İsrail’in Tahran’a yönelik operasyonun zamanlamasını değiştirdiğini açıkladı. Saldırıda uzun menzilli füzeler kullanılırken, üst düzey İran yetkililerinin de yerleşkede bulunduğu, Hamaney'in ise yakın bir binada olduğu belirtildi.

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, İran'ın Dini Lideri Hamaney'in ABD-İsrail saldırısında öldürülmesinin detaylarını ele aldı. NYT, ABD İstihbarat Ajansı CIA’in Hamaney’in konumuna ilişkin daha net istihbarat elde ettiğini belirtti. ABD istihbaratının aylar süren takip faaliyetleri sonucunda Hamaney’in bulunduğu yerler ve hareket alışkanlıklarına dair ayrıntılı bilgiler topladığı aktarıldı. Bu süreçte, üst düzey İranlı yetkililerin dün sabah Tahran merkezindeki bir liderlik kompleksinde toplantı gerçekleştireceği ve Hamaney’in de toplantıya katılmasının beklendiği öğrenildi.

Yeni istihbaratın ardından ABD ve İsrail’in operasyonun zamanlamasını değiştirerek, elde edilen bilgiden azami ölçüde yararlanmayı hedeflediği ifade edildi. Saldırının, İsrail yerel saatiyle yaklaşık 06.00’da savaş uçaklarının üslerinden havalanmasıyla başladığı bildirildi. Operasyonda sınırlı sayıda uçak kullanıldığı, ancak bu uçakların uzun menzilli ve yüksek hassasiyetli mühimmatla donatıldığı kaydedildi.

Uçakların kalkışından yaklaşık iki saat beş dakika sonra, Tahran saatiyle 09.40 civarında fırlatılan uzun menzilli füzelerin söz konusu yerleşkeye isabet ettiği belirtildi. Saldırı sırasında üst düzey İran ulusal güvenlik yetkililerinin yerleşkedeki bir binada bulunduğu, Hamaney’in ise yakın mesafedeki başka bir yapıda olduğu aktarıldı. Buna göre, ABD ve İsrail'in İran'a saldırı başlatmaya hazırlandığı sırada CIA, Hamaney'in konumunu netleştirdi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...