Van Kapıköy Sınırında Yoğunluk: Türkiye’ye Geçişler Devam Ediyor
İran’da devam eden savaş nedeniyle çok sayıda İranlı, bombaların düşmeye başlamasıyla Van’daki Kapıköy Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Bazı İranlılar ise ailelerinin yanında olabilmek için İran’a geri dönmeyi tercih etti.

ABD ve İsrail ile İran arasındaki gerilimin tırmanması, sınır bölgelerinde yoğun hareketliliğe yol açtı. Son günlerde yüzlerce kişi Kapıköy Sınır Kapısı’nı kullanarak Türkiye’ye geçti. Reuters’ın aktardığına göre sınırda hem Türkiye’ye giriş hem de İran’a dönüş yönünde yoğunluk yaşanıyor.
Sınırı geçenlerin çoğu yanlarında yalnızca küçük bir valiz ve SIM kartsız bir telefon bulunduruyor. Türkiye’ye geçenler, yaklaşık iki saat uzaklıktaki Van’a nasıl ulaşacaklarını ve dış dünyayla iletişim kuracaklarını öğrenmeye çalışıyor.
Kimi İranlılar ülkedeki bombardımandan kaçarak güvenli bölgelere ulaşmayı hedeflerken, bazıları siyasi gelişmeleri yakından takip etmek için beklemeyi tercih ediyor. 61 yaşındaki İbrahim Eydi, birçok İranlının protestolar ve hükümetin durumu hakkında bilgi almak için sınırda beklediğini belirtti.

Öte yandan, bazı kişiler ailelerinin güvenliği için İran’a geri dönüyor. 45 yaşındaki Leyla, İstanbul’da bulunduğu sırada Şiraz’daki ailesiyle iletişimini kaybetmesi üzerine geri dönme kararı aldığını söyledi. 35 yaşındaki Hamid Şirmohammadzadeh ise Tahran’a saldırılar başlamadan önce İran’a dönmüş, bombardımandan sonra Türkiye’ye kaçmıştı.
63 yaşındaki Jalileh Jabari, Tahran’dan ayrılma sebebinin bombardıman olduğunu belirterek İstanbul’da okuyan kızının yanına gittiğini ifade etti. Jabari, “Eğer barış olursa geri dönerim” diyerek, ülkelerine dönme umutlarını dile getirdi.
Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki yoğunluk, savaşın siviller üzerindeki etkilerini gözler önüne sererken, Türkiye’ye giriş ve İran’a dönüş yapanların durumu hem sosyal hem de insani açıdan dikkat çekiyor. Yetkililer, sınır bölgelerinde düzenin korunması ve insanların güvenli geçişi için çalışmalarını sürdürüyor.