reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Genel Gençlere uyarı: 'IBAN’ımı arkadaşım istedi' savunması kurtarmıyor

Gençlere uyarı: 'IBAN’ımı arkadaşım istedi' savunması kurtarmıyor

Kocaeli’de adli makamlar, son dönemde özellikle üniversite öğrencilerini hedef alan “banka hesabı kiralama” yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarına karşı kapsamlı bir bilgilendirme yaptı.

Gençlere uyarı: 'IBAN’ımı arkadaşım istedi' savunması kurtarmıyor

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın öncülüğünde düzenlenen “Banka Hesabı Kiralama: Masum Gibi Görünen Büyük Tehlike” başlıklı seminer, Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Programa; Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Semih Akgün, KOÜ Rektörü Nuh Zafer Cantürk, Başsavcı Vekili Mehmet Yılmaz ile Cumhuriyet savcıları Tolga Özcan, Ercan Akın ve Cihat Karakaya katıldı. Seminere çok sayıda üniversite öğrencisi de ilgi gösterdi.

Seminerde konuşan Başsavcı Semih Akgün, dolandırıcılık şebekelerinin özellikle gençleri hedef aldığını vurgulayarak, cep telefonu, bilgisayar ve bankacılık sistemleri üzerinden işlenen suçlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Akgün, ulusal ve uluslararası organize suç yapılarının gençleri “kolay para” vaatleriyle tuzağa çektiğine dikkat çekti.

Başsavcı Vekili Mehmet Yılmaz ise IBAN paylaşımı karşılığında sunulan para tekliflerinin ciddi suçlara yol açtığını belirterek, “Kimse kimseye karşılıksız para vermez. Hakim, savcı, polis veya asker kimliğiyle para isteyenlere kesinlikle inanmayın. Şüpheli bir durumda mutlaka adliyeye başvurun,” uyarısında bulundu.

Cumhuriyet Savcısı Tolga Özcan, banka hesaplarının üçüncü kişilerce kullanılmasına izin verilmesinin ağır hukuki sonuçlar doğurduğunu ifade ederek, “Hesabınızı kullandırdığınız anda soruşturma dosyasında şüpheli konumuna düşersiniz. ‘Tanıdığım istedi’ gibi savunmalar kabul edilmez,” dedi.

Bilişim Suçları Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Ercan Akın ise son üç yılda yaklaşık 3 bin 400 dosyanın incelendiğini, bunların 1200’ünde iddianame hazırlandığını açıkladı. Akın, bu tür suçların sabıka kaydına işlendiğini ve ilerleyen yıllarda iş ve sosyal hayatı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Cumhuriyet Savcısı Cihat Karakaya da internet ortamında sıkça görülen “faizsiz kredi” ve “görev yap para kazan” ilanlarının büyük bir dolandırıcılık ağına hizmet ettiğini belirterek, şüpheli bağlantılara tıklanmaması gerektiğini söyledi. Bu yöntemlerle kişisel verilerin ele geçirildiğini ve gençlerin farkında olmadan suç zincirinin parçası haline getirildiğini ifade etti.

Seminer, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...