Cumhurbaşkanı Erdoğan rakamlarla çiftçilere verilen destekleri anlattı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada konuşan Erdoğan, 2026 yılı için tarım sektörüne ayrılan toplam kaynağın 939 milyar lira olduğunu duyurdu.
“Çiftçimizin Yanında Olmayı Sürdüreceğiz”
İftar programında üreticilere hitap eden Erdoğan, konuşmasına organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Ramazan ayının birlik ve dayanışma ruhuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı, çiftçilerin ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin 86 milyon vatandaşın yanı sıra milyonlarca turiste de gıda sağladığını belirten Erdoğan, çiftçilerin emeğinin ülkenin kalkınmasındaki rolüne dikkat çekti. Üreticilerin her zaman destekçisi olduklarını dile getiren Erdoğan, “Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımdan geçer” dedi.
2026’da Rekor Destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarıma yönelik destek rakamlarını da paylaştı. Geçtiğimiz yıl doğrudan destekler, kredi imkanları, yatırım ödenekleri, müdahale alımları ve ihracat destekleri dahil olmak üzere toplam 706 milyar lira destek sağlandığını belirtti.
2026 yılı için ise tarıma ayrılan toplam kaynağın 939 milyar liraya ulaştığını açıklayan Erdoğan, üreticilerin daha güçlü bir şekilde destekleneceğini söyledi.
“Tarımda Avrupa Birincisiyiz”
Türkiye’nin tarımsal üretimde önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Erdoğan, uluslararası raporlara göre Türkiye’nin:
Tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada yedinci,
Sebze üretiminde dünyada üçüncü,
Meyve üretiminde dünyada dördüncü,
Süt üretiminde dünyada dokuzuncu, Avrupa’da üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.
Ayrıca sığır etinde Avrupa birincisi, küçükbaş hayvancılıkta Avrupa ikincisi olunduğunu belirten Erdoğan, tohum üretiminde de Türkiye’nin 117 ülkeye ihracat yaptığını kaydetti.
“Tarım Bitmedi, Daha da Güçlenecek”
Muhalefetin “Türkiye’de tarım bitti” iddialarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sektörün büyümeye devam ettiğini söyledi. 2002 yılında 24,5 milyar dolar olan tarımsal hasılanın 2024 itibarıyla 79,1 milyar dolara yükseldiğini belirten Erdoğan, son 23 yılda 117 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini ifade etti.
Konuşmasında çiftçilere yönelik desteklerin artarak süreceğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin tarımda yeni rekorlara imza atacağını söyledi.