reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
25
sivas360 Siyaset Çerçeve Yasa Meclis'te! AK Partili Güler Detayları Açıkladı: Af Değil!

Çerçeve Yasa Meclis'te! AK Partili Güler Detayları Açıkladı: Af Değil!

Terörsüz Türkiye için hazırlanan 12 maddelik yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. Yöneticiler ve kasten öldürme kapsam dışı tutuldu.
MUHABİR: Recep Karataş

AK Parti'den Çerçeve Yasa Açıklaması: "Silah Bırakma Kritik Eşik, Yönetici Kadro Hariç!"

Türkiye gündeminin en önemli başlıklarından biri olan "Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında hazırlanan hukuki altyapı için dev bir adım atıldı. Toplam 360 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi", Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na resmi olarak sunuldu. Yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte toplam 12 maddeden oluşan tarihi teklifin detaylarını, teklifin Meclis’e sunulmasının ardından AK Parti Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Güler, düzenlemenin temel amacının terör örgütlerinin fiili varlığına son verilmesi, silahların teslimi ve imhasının teyit edilmesinin ardından başlayacak toplumsal bütünleşmeyi sağlamak olduğunu belirtti. Kriz üretebilecek spekülasyonların önüne geçen Güler, kanun teklifinin kesinlikle bir "genel af" ya da "cezasızlık algısı" taşımadığının altını çizdi. Düzenlemeden PKK'nın üst düzey yönetici kadrolarının yararlanamayacağını vurgulayan Güler; kasten adam öldürme suçu işleyenler ile 2005 yılından önce işlenen müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren suçların tamamen kapsam dışında tutulduğunu net bir şekilde ifade etti.

Teklifin teknik detaylarına göre, örgüt üyeliği, yardım ve yataklık gibi suçlardan hüküm giyen ya da yargılananlar için ceza erteleme mekanizması devreye sokulacak. 15 yıla kadar olan cezalarda 5 yıl, 15 yılın üzerindeki veya müebbet hapis cezalarında ise 10 yıl erteleme uygulanacak. Bu süreçte erteleme alan şahıslar özel bir takip modeliyle izlenecek ve erteleme süresinde yeniden bir terör suçu işlenmesi halinde ertelenen tüm cezalar derhal yürürlüğe konulacak. Ayrıca sürecin şeffaf ve kararlı bir şekilde yönetilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında; İçişleri, Adalet, Dışişleri, Milli Savunma Bakanlıkları ile MİT ve MGK temsilcilerinden oluşan özel bir izleme kurulu kurulacak.

 

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...