Site aidatlarında yeni dönem! Onay olmadan kuruş toplanamayacak
Teklif, aidat belirleme süreçlerinden deprem güvenliğine kadar birçok başlıkta önemli değişiklikler içeriyor.
AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, düzenlemenin özellikle fahiş aidat uygulamalarına karşı vatandaşları korumayı amaçladığını belirtti. Yeşildal, yeni sistemle birlikte site yönetimlerinin aidat ve avans belirleme süreçlerinin kat malikleri genel kurulunun onayına sunulacağını, böylece keyfi uygulamaların önüne geçileceğini ifade etti. Ayrıca yönetim planı değişikliklerinde gerekli çoğunluk oranının da yeniden düzenlendiğini aktardı.
Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ Milletvekili Semih Işıkver ise teklifin deprem gerçeğiyle mücadele açısından önemli bir adım olduğunu söyledi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çeken Işıkver, düzenlemenin hem yapı stokunun güçlendirilmesine hem de kaçak yapılaşmanın önlenmesine katkı sağlayacağını vurguladı. Aidat artışlarında denetimin artırılmasının da olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.
Teklif kapsamında, gayrimenkul değerleme raporlarının elektronik ortamda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne iletilmesi zorunlu hale getirilecek. Ayrıca sosyal konut projeleri için gerekli alanlarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na acele kamulaştırma yetkisi verilmesi de düzenlemede yer aldı.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun salona gelmemesi üzerine oturum, yarın saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapatıldı.