Ulaş Karasu’dan Kangal Termik Santrali Tepkisi: “İşçilerin Vebali Boynunuzda!”
YENİ Parti Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, santralin özelleştirilmesini ve yaşanan ekonomik sorunları eleştirerek çalışanların geleceğinin belirsizliğe bırakılmaması çağrısında bulundu.
Sivas’ın önemli sanayi kuruluşlarından Kangal Termik Santrali’nde kömür tedarikinin kesilmesi ve yaşanan teknik ve ekonomik sorunlar nedeniyle elektrik üretimine ara verildi. Gelişme üzerine santralde çalışan yaklaşık 1000 personelin izin sürecine alınması, çalışanlar ve aileleri arasında endişeye yol açtı.
Yaşananlara ilişkin açıklama yapan YENİ Parti Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, santralin özelleştirilmesine yönelik geçmişte yaptıkları uyarıları hatırlatarak iktidarın özelleştirme politikalarına tepki gösterdi.
Santralin 2013 yılında 985 milyon dolar bedelle özelleştirildiğini, bugün ise 285 milyon dolar muhammen bedelle yeniden satışa çıkarıldığını belirten Karasu, aradaki farka dikkat çekti. Karasu, geçmişte özelleştirmeye karşı çıktıklarını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını ifade ederek yaşananların Sivas ekonomisi açısından ağır sonuçlar doğurduğunu savundu.
Çalışanların geleceğine ilişkin belirsizliğe tepki gösteren Karasu, “Satarken mangalda kül bırakmayanlar, işçinin geleceği söz konusu olduğunda niye susuyorsunuz? İşçilerin vebali, bu özelleştirmeyi keyfiyetle yapanların boynundadır!” ifadelerini kullandı.
Santralin yalnızca bir enerji üretim tesisi olmadığını, Kangal ve Sivas ekonomisi açısından önemli bir istihdam kaynağı olduğunu vurgulayan Karasu, çalışanların özellikle kış şartları öncesinde belirsizlik içinde bırakılmasını kabul edilemez olarak değerlendirdi.
Karasu, işçilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek hiçbir emekçinin geleceğinin karartılmasına sessiz kalmayacaklarını dile getirdi.
ÜRETİMİN DURMASININ NEDENİ KÖMÜR TEDARİKİ VE EKONOMİK SORUNLAR
Şirket tarafından yapılan açıklamada, santralde üretimin durdurulmasına ilişkin gerekçelere de yer verildi. Buna göre santralin ruhsatlı kömür sahalarında 2019 yılından bu yana üretim yapan Köseoğlu Madencilik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., birikmiş alacaklarını gerekçe göstererek 30 Ekim 2026 itibarıyla kömür üretimini ve sevkiyatını durdurdu.
Alternatif kömür kaynağının bulunmaması nedeniyle santralde üretimin sürdürülemediği bildirildi. Ayrıca teknik arızalar nedeniyle yaşanan üretim kayıplarının gelirleri ciddi ölçüde düşürdüğü ve işletmenin ticari faaliyetlerini ekonomik açıdan sürdüremez hale getirdiği belirtildi.
Şirket yönetimi, alınan karar doğrultusunda teknik, idari ve mali işlerin yürütülmesi için gerekli asgari personel dışında kalan çalışanların izin sürecine alınacağını duyurdu. Yıllık ücretli izni bulunan çalışanların öncelikle bu izinlerini kullanacağı, ardından ücretsiz izne ayrılacağı; yıllık izni bulunmayan personelin ise doğrudan ücretsiz izne çıkarılacağı açıklandı.
Şirket, iş sözleşmelerinin feshinin son çare olması ilkesi doğrultusunda bu yöntemin tercih edildiğini bildirdi.
SANTRALİN YENİDEN NE ZAMAN ÜRETİME GEÇECEĞİ BELİRSİZ
Kangal Termik Santrali, daha önce de çevre mevzuatı kapsamında gerekli filtre şartlarını sağlayamadığı gerekçesiyle 1 Ocak 2020 tarihinde üretimini durdurmuştu. Filtre çalışmalarının ardından üretim yeniden başlatılmış ve santral yaklaşık 6 ay sonra tam kapasiteyle faaliyetlerine devam etmişti.
Son yaşanan kömür tedariki, teknik arızalar ve ekonomik sorunlar nedeniyle üretimin yeniden durması, tesisin geleceğine ilişkin soru işaretlerini artırdı. Santralin ne zaman yeniden faaliyete geçeceğine ilişkin ise henüz kesin bir tarih açıklanmadı.
Ulaş Karasu, santralin geleceğinin belirsizliğe terk edilmemesi ve çalışanların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu. Kangal Termik Santrali'nde yaşanan gelişmeler, çalışanların hakları ve bölge ekonomisine olası etkileriyle Sivas gündemindeki yerini koruyor.
