Sivas’tan Nuh’un Gemisi Araştırmasına Bilimsel Dokunuş! Radar Taramasında Dikkat Çeken Bulgular
ABD’den getirilen ve ABD Hava Kuvvetleri araştırmalarında da kullanılan özel radar sistemiyle yapılan yer altı taramalarında, düzgün kenarlara sahip boşluklar ve çeşitli anomaliler tespit edildi.
Hz. Nuh’un (Aleyhisselam) Gemisi olduğuna inanılan yapının izlerini ortaya çıkarmak amacıyla yürütülen bilimsel araştırma çalışmaları devam ediyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenker Atila başkanlığındaki proje kapsamında, 5 ülkeden 20 bilim insanı 28 Haziran 2026 tarihinde saha çalışmalarına başladı.
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi sınırlarında bulunan Durupınar formasyonunda gerçekleştirilen çalışmalarda, ileri teknoloji yer altı görüntüleme sistemlerinden yararlanılıyor. Araştırmanın en önemli aşamalarından biri olan yer altı radar taramalarında, ABD’den temin edilen ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılan gelişmiş radar sistemiyle ölçümler gerçekleştirildi.
Yer altında dikkat çeken anomaliler tespit edildi
Radar taramalarında yer altında farklı anomaliler belirlenirken, bazı bölgelerde düzgün kenarlara sahip boşlukların bulunduğu tespit edildi. Bu veriler, söz konusu boşlukların olası bir yapının iç bölümlerine veya odalarına ait olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.
Araştırmacılar ayrıca geminin güvertesine işaret edebilecek veriler üzerinde de incelemelerini sürdürüyor. Elde edilen bulguların kesin olarak ne anlama geldiğinin belirlenmesi için farklı bilimsel analizlerin tamamlanması bekleniyor.
Yaklaşık bin toprak numunesi incelenecek
Proje kapsamında saha içerisinden toprak numuneleri de alınıyor. Araştırmacılar, yaklaşık bin toprak numunesi üzerinde çalışmalar gerçekleştirerek bölgede organik madde ve olası ahşap kalıntılarının bulunup bulunmadığını araştıracak.
Prof. Dr. Cenker Atila, şimdiye kadar yapılan analizlerde yapının iç bölümünden alınan örneklerdeki karbon miktarının dış bölümden alınan örneklere göre yaklaşık yüzde 40 daha fazla olduğunu belirtti. Bu durumun organik madde veya ahşap kalıntısı ihtimalini gündeme getirdiğini ifade etti.
“Nuh’un Gemisi olma ihtimali her geçen gün artıyor”
Projenin mevcut durumu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cenker Atila, çalışmaların 28 Haziran 2026'da başladığını belirterek, bugüne kadar 3D modeller, GPS noktaları ve haritalama çalışmalarının gerçekleştirildiğini söyledi.
Yer altı radar çalışmalarının kendileri açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Atila, amaçlarının yer altında boşluk, ahşap kalıntıları veya gemi formunu oluşturabilecek yapıların bulunup bulunmadığını ortaya çıkarmak olduğunu dile getirdi.
Atila, Durupınar formasyonunda birbirini dik açılarla kesen anomalilerin tespit edildiğini belirterek, bu bulguların “burada bir gemi olabilir mi?” sorusunu gündeme getirdiğini söyledi.
Araştırmaların sürdüğünü vurgulayan Atila, şu ana kadar elde edilen verilerin alanın Nuh’un Gemisi olma ihtimalini artırdığını ifade etti.
Kesin sonuçlar 2-3 ay içerisinde ortaya çıkacak
Bilimsel çalışmaların tamamlanmasının ardından daha kapsamlı sonuçlara ulaşılması bekleniyor. Yaklaşık 2-3 aylık süreçte toprak numuneleri ve diğer verilerin analiz edilmesiyle elde edilen bulguların daha net şekilde ortaya konulması planlanıyor.
Araştırma ekibi, çalışmaların tamamlanmasının ardından Durupınar formasyonundaki anomalilerin niteliği ve Nuh’un Gemisi iddiasıyla bağlantısı konusunda daha aydınlatıcı bilimsel veriler paylaşacak.