Sivas’a 2 Milyar Dolarlık Dev Enerji Yatırımı!
İlk etapta Sivas ve Karaman illerini kapsayan projeler için toplam 2 milyar dolarlık yatırım planlanıyor.
TBMM’ye sunulan teklif doğrultusunda Türkiye genelinde 5.000 megavatlık güneş ve rüzgâr enerjisi projelerinin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Sivas’ta 1.000 megavat kapasiteli dev bir güneş enerjisi santrali kurulacak.
Sivas enerji üssü oluyor
Planlanan santralin yaklaşık 2,1 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olacağı ifade ediliyor. Üretilen elektriğin kilovatsaat başına 2,35 euro sent sabit fiyatla satın alınacağı, alım garantisinin ise 30 yıl boyunca devlet güvencesi altında olacağı belirtildi.
Temel bu yıl atılacak
3 Şubat 2026’da Riyad’da Türkiye ile Suudi Arabistan arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşmanın ardından projede süreç hız kazandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suudi enerji şirketi ACWA arasında yapılan anlaşma ile yatırımın teknik detayları netleşti.
Sivas ve Karaman’daki güneş enerjisi santrallerinin temellerinin bu yıl içinde atılması, 2028 yılında ise faaliyete geçmesi planlanıyor.
Uzmanlar, söz konusu yatırımın Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine önemli katkı sağlayacağını ve Sivas’ın enerji üretiminde stratejik bir merkez haline geleceğini vurguluyor.