reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
30
sivas360 Gündem Gaziler ve Şehit Ailelerine Yeni Haklar Sağlayacak Teklif TBMM'de

Gaziler ve Şehit Ailelerine Yeni Haklar Sağlayacak Teklif TBMM'de

Cumhur İttifakı'nın TBMM'ye sunduğu yeni kanun teklifiyle şehit aileleri ve gazilere gelir güvencesi, aylık artışı ve yeni sosyal haklar hedefleniyor.
MUHABİR: Haber Merkezi
KAYNAK: haberler

TBMM'ye Sunulan Kanun Teklifi Şehit Aileleri ve Gazilerin Haklarını Güçlendirmeyi Hedefliyor

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Cumhur İttifakı tarafından hazırlanan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulduğunu açıkladı. Teklifin temel amacının, şehit aileleri ile gazilerin uzun süredir gündemde bulunan hak taleplerine çözüm üretmek ve mevcut sosyal güvenceleri daha da güçlendirmek olduğu belirtildi.

TBMM'de gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Gül'e, TBMM Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da eşlik etti.

Toplantıda Türkiye'nin bağımsızlığı ve "Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda şehitler ile gazilerin üstlendikleri fedakârlıkların önemine dikkat çekildi.

İlgili kurum hakkında ayrıntılı bilgi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (www.tbmm.gov.tr) adresi ziyaret edilebilir.


Şehit Aileleri ve Gaziler İçin Yeni Düzenlemeler Gündemde

Abdulhamit Gül, şehit aileleri ile gazilerin devlet ve millet adına büyük fedakârlıklar gösterdiğini belirterek, onların her zaman emanet olarak görüldüğünü ifade etti.

Hükümetleri döneminde şehit yakınları ve gazilerin taleplerinin daima öncelikli konular arasında yer aldığını dile getiren Gül, hazırlanan teklifin Cumhur İttifakı'nın ortak çalışması sonucu Meclis'e sunulduğunu söyledi.

Kanun teklifinin;

  • Türk Silahlı Kuvvetleri,
  • Jandarma Genel Komutanlığı,
  • Sahil Güvenlik Komutanlığı,
  • Milli İstihbarat Teşkilatı,
  • Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli,
  • Güvenlik korucuları,
  • Askeri öğrenciler

başta olmak üzere birçok kesimin yaşadığı sorunlara çözüm üretmeyi amaçladığını ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında ayrıntılı bilgiye Milli Savunma Bakanlığı (www.msb.gov.tr), Jandarma Genel Komutanlığına ilişkin bilgilere Jandarma Genel Komutanlığı (www.jandarma.gov.tr), Sahil Güvenlik Komutanlığına ilişkin bilgilere ise Sahil Güvenlik Komutanlığı (www.sg.gov.tr) üzerinden ulaşılabiliyor.

İlgili gelişmeleri Siyaset ve Gündem kategorilerinden takip edebilirsiniz.


Şehit Ailelerine Asgari Gelir Güvencesi Sağlanacak

Kanun teklifinin en dikkat çeken başlıklarından biri, şehitlerin anne ve babalarına yönelik gelir düzenlemesi oldu.

Abdulhamit Gül'ün verdiği bilgiye göre, vazife malulleri ile şehitlerin anne ve babalarına bağlanacak toplam aylık için asgari gelir güvencesi oluşturulacak. Böylece hak sahiplerinin gelir seviyesinin belirli bir standardın altına düşmemesi hedefleniyor.

Yetkililer, bu düzenlemenin özellikle ekonomik açıdan destek ihtiyacı bulunan aileler için önemli bir güvence oluşturacağını değerlendiriyor.


Malul Sayılmayan Gazilere Gazilik Unvanı ve Aylık Bağlanması Planlanıyor

Kanun teklifinde uzun yıllardır gündemde bulunan önemli sorunlardan biri olan malul sayılmayan gaziler için de yeni düzenlemeler yer aldı.

Terörle mücadele sırasında vücuduna mermi ya da şarapnel isabet etmesine rağmen mevcut mevzuat kapsamında gazi statüsüne alınamayan personelin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi amaçlanıyor.

Teklife göre;

  • Malul sayılmayan personele aylık bağlanacak.
  • 1005 sayılı Kanun kapsamında sağlanan haklardan yararlanabilecekler.
  • Gazilik unvanı tanınacak.
  • Sosyal hakları genişletilecek.

Bu düzenlemeyle uzun süredir kamuoyunun gündeminde bulunan mağduriyetlerin giderilmesi hedefleniyor.


Bakıma Muhtaç Gazilere Evde Bakım Desteği Artırılacak

Teklif kapsamında bakıma ihtiyaç duyan gazilere yönelik sosyal desteklerin de güçlendirilmesi öngörülüyor.

Buna göre gazi ve vazife malullerine sağlanan evde bakım desteğinin artırılması planlanıyor. Böylece bakıma muhtaç gazilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve günlük yaşamlarının daha kolay hale getirilmesi amaçlanıyor.

Sosyal desteklere ilişkin ayrıntılı bilgilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (www.aile.gov.tr) üzerinden ulaşılabiliyor.


15 Temmuz Gazileri İçin Aylık Düzenlemesi Yapılıyor

Teklifte, 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaralanan ancak mevcut mevzuata göre malul sayılmayan kamu görevlileri ve siviller için de yeni haklar öngörülüyor.

Hazırlanan düzenleme kapsamında;

  • Malul sayılmayan veya malullük derecesi belirlenmeyen 15 Temmuz gazilerine aylık bağlanması,
  • Hak kayıplarının giderilmesi,
  • Sosyal güvence kapsamlarının genişletilmesi

amaçlanıyor.

Bu düzenlemenin, 15 Temmuz'da yaralanan ancak mevcut uygulamalardan yararlanamayan kişilerin yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlaması bekleniyor.


Er Gaziler, Güvenlik Korucuları ve Askeri Öğrencilerin Aylıkları Artırılacak

Kanun teklifi yalnızca şehit aileleri ve malul sayılmayan gazileri kapsamıyor.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında vazife malulü kabul edilen;

  • Erbaş ve erler,
  • Güvenlik korucuları,
  • Askeri öğrenciler,
  • Siviller

için ödenen aylıkların artırılması da teklifin önemli maddeleri arasında bulunuyor.

Böylece vatan hizmeti sırasında yaralanan veya vazife malulü sayılan farklı grupların ekonomik haklarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Terörle mücadele mevzuatına ilişkin resmi bilgilere Mevzuat Bilgi Sistemi (www.mevzuat.gov.tr) üzerinden erişilebiliyor.


Abdulhamit Gül: "Şehit Aileleri ve Gaziler Milletimizin Emanetidir"

Basın toplantısında konuşan Abdulhamit Gül, teklifin hazırlanmasında yaklaşık iki yıllık kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Şehit aileleri ve gazilerin hiçbir zaman siyasi tartışmaların konusu yapılmaması gerektiğini ifade eden Gül, bu kesimlerin milletin emaneti olarak görüldüğünü söyledi.

Gül, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de şehit yakınları ile gazilerin haklarının geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam edeceğini vurguladı.


Kanun Teklifi Birçok Kesimin Sorunlarına Çözüm Getirmeyi Amaçlıyor

Abdulhamit Gül, hazırlanan teklifin kapsamına ilişkin değerlendirmesinde; şehitlerin anne ve babaları, malul sayılmayan gaziler, bakıma muhtaç gaziler, er gaziler, güvenlik korucuları, askeri öğrenciler, siviller, 15 Temmuz gazileri, vazife ve harp malulleri ile 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında malul sayılmayan kişilerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik düzenlemelerin yer aldığını belirtti.

TBMM Başkanlığına sunulan teklifin, Meclis komisyonlarında yapılacak değerlendirmelerin ardından Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...