Yeni trafik düzenlemesi kural ihlallerini azaltmaya başladı
İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, 27 Şubat–30 Nisan döneminde geçen yılın aynı zaman aralığına kıyasla işlem yapılan araç sayısı yüzde 21,6 oranında azaldı.
Yetkililer, bu dönemde denetimlerin arttığını, kontrol edilen araç sayısının ise yüzde 4,5 yükseldiğini bildirdi. Buna karşın kurallara uyumun artmasıyla birlikte ihlal tespit edilen sürücü sayısında ciddi bir düşüş yaşandı.
Birçok ihlal kaleminde gerileme
Yeni düzenlemeyle birlikte trafik güvenliğini tehdit eden birçok ihlalde dikkat çekici azalmalar kaydedildi. Buna göre;
“Makas atma” yüzde 92,6
Takograf ihlalleri yüzde 78,2
Drift yapma yüzde 62,1
Hız ihlalleri yüzde 58,7 oranında düştü
Ayrıca “dur” ihtarına uymama yüzde 51,8, kask kullanmama yüzde 32,4, cep telefonu kullanımı yüzde 27,8 oranında azaldı. Ehliyetsiz araç kullanımı yüzde 31,4 gerilerken, ters yönde araç kullanma ihlallerinde de yüzde 20,7 düşüş yaşandı.
Cezalarda artış ve kademeli yaptırımlar
Yeni düzenlemeyle birlikte trafik ihlallerine uygulanan idari para cezaları da önemli ölçüde artırıldı. Özellikle plaka ihlalleri, sahte plaka kullanımı, ehliyetsiz araç kullanma ve takograf kurallarına uymama gibi durumlarda çok daha ağır yaptırımlar getirildi.
Kırmızı ışık ihlallerinde ise tekrar sayısına bağlı kademeli ceza sistemi uygulanmaya başlandı. Alkollü veya uyuşturucu etkisi altında araç kullanma, “dur” ihtarına uymama ve trafiği tehlikeye düşüren davranışlarda ise para cezalarının yanı sıra ehliyet iptali ve araç trafikten men gibi ek yaptırımlar devreye alındı.
Bakanlıktan değerlendirme
İçişleri Bakanlığı yetkilileri, düzenlemelerin amacının ceza kesmek değil, trafik güvenliğini artırmak olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamalarda, artırılan denetimler ve caydırıcı cezalar sayesinde sürücülerin daha dikkatli davrandığı ve kural ihlallerinde belirgin bir azalma yaşandığı ifade edildi.