Üsküdar Belediyesi'ne yönelik soruşturmada iki kişi daha gözaltına alındı
Yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde yasa dışı uygulamalar yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltı sayısı artarak 22’ye ulaştı.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu’nun koordinesinde yürütülen çalışmalar doğrultusunda, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube ekipleri tarafından gerçekleştirilen incelemelerde, belediyede ruhsat süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı ve bazı işlemlerin rüşvet karşılığında yürütüldüğü iddia edildi.
Soruşturma kapsamında İstanbul ve Yalova’da toplam 30 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Deveci ile belediyeye bağlı Kent AŞ’nin Genel Müdürü N.A.’nın da aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.
Yapılan incelemelerde, Kent AŞ Genel Müdürü N.A.’ya belediye binasında “başkan yardımcısı” unvanıyla oda tahsis edildiği tespit edildi. Ayrıca, Kent AŞ personelinin resmi yetkileri olmamasına rağmen İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte hareket ederek ruhsat süreçlerine müdahil olduğu belirlendi.
Soruşturmada dikkat çeken bir diğer detay ise kapalı devre iletişim sistemi üzerinden yürütülen süreç oldu. Ada ve parsel bazlı hazırlanan Excel tablolarında renk kodları kullanılarak işlemlerin yönlendirildiği, bu kodlara göre ruhsat verilip verilmemesi konusunda kararlar alındığı ortaya çıktı. Renklerin; işlemin durumu, görüşmelerin seyri ve anlaşma sağlanıp sağlanmadığına göre belirlendiği öğrenildi.
İskan ruhsatlarında yetkili birim Yapı Kontrol Müdürlüğü olmasına rağmen, kararların Kent AŞ Genel Müdürü’nün başkanlığında yapılan toplantılarda alındığı, bu toplantılara Belediye Başkan Yardımcısı Filiz Deveci’nin de katıldığı tespit edildi.
Operasyon kapsamında yapılan aramalarda bir valiz içerisinde 4 milyon 500 bin lira nakit para, bir soğuk cüzdan ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi.
Soruşturma kapsamında son olarak iş insanları Ufuk Karadağ ve Yavuz Cenan da gözaltına alındı. Bu gelişmeyle birlikte dosyadaki şüpheli sayısı 22’ye yükseldi.
Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.