reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Genel Türkiye’de Doğalgazda Yeni Tarifelendirme Dönemi Başladı

Türkiye’de Doğalgazda Yeni Tarifelendirme Dönemi Başladı

Türkiye’de doğalgaz faturalarında kademeli fiyat uygulaması dönemi resmen başladı.

MUHABİR: Haber Merkezi

Türkiye’de Doğalgazda Yeni Tarifelendirme Dönemi Başladı

BOTAŞ tarafından 4 Nisan 2026 itibarıyla yürürlüğe konulan yeni sistem, tüketim miktarına göre farklı tarifelerin uygulanmasını öngörüyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte, belirlenen tüketim limitlerinin üzerinde doğalgaz kullanan aboneler, daha yüksek tarifeden faturalandırılacak. Bu değişikliğin etkileri, nisan ayı faturalarında görülmeye başlanacak.

Her İl İçin Özel Tüketim Limitleri

Uygulamada her il için farklı aylık tüketim limitleri belirlendi. Yaz ve kış dönemleri için farklı sınırlar uygulanacak. Limitleri aşan aboneler ikinci kademe tarifeye geçecek.

Bu sınırlar, illerin son 12 aylık ortalama doğalgaz tüketim verilerine göre hesaplandı. Dolayısıyla her şehirdeki aboneler için uygulanacak limitler farklılık gösterecek.

İki Kademeli Fiyat Sistemi

Yeni sistemde doğalgaz aboneleri için iki kademe fiyatlandırma modeli bulunuyor:

Kademe 1: Belirlenen limitin altındaki tüketim

Kademe 2: Limitin üzerindeki tüketim

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen ortalama limitlerin aşılması durumunda, ikinci kademe tarifesi devreye girecek.

Fiyatlar Nasıl Şekillenecek?

Mesken aboneleri için birinci kademe tarifesi 10,62 TL olarak belirlendi. Limit aşılırsa ikinci kademe devreye girerek fiyat yaklaşık %69 artışla 18 TL seviyesine çıkacak.

Ayrıca tüm aboneler için %25 oranında genel bir zam da uygulanacak.

Örnek Hesaplamalar

Örneğin Ankara’da aylık ortalama tüketim 284 metreküp, İstanbul’da ise 198 metreküp olarak belirlendi. Bu sınırları aşan aboneler, ikinci kademe tarifeden faturalandırılacak.

Yaz aylarında ise limitler daha düşük olacak. Örneğin ortalama tüketimi 20 metreküp olan bir ilde, belirlenen sınır aşılırsa yine ikinci kademe tarifesi uygulanacak.

İstanbul’un Nisan Ayı Limiti

İGDAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, İstanbul için nisan ayı tüketim limiti 192,55 metreküp olarak duyuruldu. Bu miktarı aşan aboneler, ikinci kademe tarifeye tabi olacak.

Faturayı Kontrol Altında Tutmak Önemli

Yetkililer, abonelerin kendi illerinde geçerli olan aylık tüketim limitlerini düzenli takip etmeleri gerektiğini belirtiyor. Limitlerin aşılması durumunda faturaların ciddi şekilde artabileceği uyarısı yapılıyor. Tasarruflu kullanım, yeni dönemde faturaları düşürmenin anahtarı olarak öne çıkıyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...