reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24
sivas360 Genel Sivas’ta 65 Yıllık Terzi, Değişen Giyim Kültürünü Anlattı

Sivas’ta 65 Yıllık Terzi, Değişen Giyim Kültürünü Anlattı

Sivas’ta 65 yıldır terzilik yapan 76 yaşındaki Mustafa Arslan, hazır giyimin yaygınlaşmasıyla birlikte mesleğinin büyük ölçüde değiştiğini söyledi.
MUHABİR: Haber Merkezi

Sivas’ta 65 Yıllık Terzi, Değişen Giyim Kültürünü Anlattı

Arslan, geçmişte yıpranan kıyafetlerin tamir edilerek yıllarca kullanıldığını, günümüzde ise terzilerin daha çok tadilat işleri yaptığını belirtti.

Sivas’ta yaşayan 76 yaşındaki Mustafa Arslan, çocuk yaşta başladığı terzilik mesleğinde 65 yılı geride bıraktı. Babasının isteğiyle terzinin yanına çırak olarak verilen Arslan, yıllar içerisinde mesleğini severek sürdürdü. İğne ve makasını elinden bırakmayan Arslan, ilerleyen yaşına rağmen çalışmaya devam ediyor.

Hazır giyimin henüz yaygın olmadığı yıllarda vatandaşların kumaşlarını terzilere getirerek kıyafet diktirdiğini anlatan Arslan, özellikle maddi durumu iyi olmayan vatandaşların ve köylülerin kıyafetlerini uzun yıllar kullandığını söyledi.

Yıpranan veya yırtılan elbiselerin atılmadığını, terziler tarafından tamir edilerek yeniden kullanıldığını belirten Arslan, günümüzde ise tüketim alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çekti.

Arslan, “Eskiden hazır elbise yoktu. İnsanlar kumaşını getirir, terzide elbise diktirirdi. Maddi durumu iyi olmayan insanlar, özellikle köylüler, eskiyen ve yırtılan elbiselerini getirip yama yaptırır, tekrar giyerlerdi. O dönemde insanlar ellerindeki kıyafeti uzun süre kullanırdı. Şimdi ise durum çok farklı. Şimdilerde insanlar bir pantolonu bir kez giyip bir daha giymek istemiyor. Daha güzelini alıyor, aldığı kıyafeti beğenmeyince yenisini alıyorlar” dedi.

Terzilerin işi tadilatlara kaldı

Hazır giyimin yaygınlaşmasıyla birlikte sıfırdan kıyafet diktirenlerin sayısının azaldığını ifade eden Arslan, terzilerin günümüzde daha çok tadilat ve tamir işleriyle uğraştığını söyledi.

Arslan, “Kıyafetler uzun yıllar kullanılırdı. Yırtılan, sökülen yerleri tamir edilir, yeniden giyilirdi. Şimdi hazır giyim çıktı, insanlar mağazadan hazır kıyafet alıyor. Bizim işlerimiz daha çok paça, kol ve boy kısaltma, daraltma gibi tadilatlara kaldı” diye konuştu.

“Babamın sözünü dinleyerek mesleğe başladım”

Terziliğe başladığı dönemde aile büyüklerinin sözünün dinlenmesinin önemli olduğunu belirten Arslan, günümüzde çocukların meslek seçimlerinde daha bağımsız hareket ettiğini söyledi.

Babası tarafından küçük yaşta terzinin yanına çırak olarak verildiğini anlatan Arslan, “Babam elimden tuttu, beni terzinin yanına götürdü ve çırak olarak verdi. O günden bu yana terzilik yapıyorum. Babamın isteğiyle başladım. Ama zamanla mesleğimi sevdim ve hala severek sürdürüyorum” ifadelerini kullandı.

Günümüzde gençlerin çıraklık mesleğine eskisi kadar ilgi göstermediğini dile getiren Arslan, “Ben babamın sözünü dinleyerek bu mesleğe başladım. O zamanlar büyüklerin, özellikle babanın sözüne itaat etmek önemliydi. Şimdi ise çocuklar daha küçük yaşta kendi kararlarını vermek istiyor. 10 yaşındaki çocuk bile kendi istediğini yapıyor, babasının sözünü eskisi kadar dinlemiyor, çırak olmak istemiyor” dedi.

65 yıldır terzilik yapan Mustafa Arslan, değişen giyim alışkanlıklarına rağmen mesleğini sürdürerek hem mesleğinin geçmişine hem de günümüzde geldiği noktaya tanıklık ediyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...