Ömer Bolat açıkladı: İhracat martta yüzde 6,4 geriledi
Bakan Bolat, ekonomik faaliyetlerde belirgin bir yavaşlama olduğunu ifade ederek, “Hem tedirginlik hem de belirsizlik nedeniyle yatırım kararları erteleniyor. Siparişlerdeki azalma da ekonomide yavaşlamaya yol açıyor. Bu etkileri Mart ayı verilerinde net bir şekilde gördük” dedi.
İthalatta Artış
Mart ayında Türkiye’nin ithalatı 33,2 milyar dolara yükseldi.
İhracatta Düşüş
Buna karşılık, Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 azalarak 21,9 milyar dolar seviyesine geriledi. Ticaret Bakanı Bolat, ihracattaki düşüşte takvim etkisi ve Ramazan Bayramı nedeniyle yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kaybın yaşandığını belirtti.
Bakan ayrıca Hürmüz Boğazı’ndaki belirsizliklerin dış ticaret üzerinde baskı oluşturduğunu vurguladı. Mart ayı itibarıyla dış ticaret açığı ise 11,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.