Okullarda tüm sistem değişti, kurallar yenilendi! Veliler aman dikkat
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle okul güvenliğinden kayıt ve nakil işlemlerine, seçmeli derslerden devamsızlık uygulamalarına kadar birçok alanda yeni kurallar getirildi.
Yeni yönetmeliğe göre, öğrencilerin güvenliğini sağlamak ve olası olumsuz durumların önüne geçmek amacıyla okul yönetimleri; okul, pansiyon, sınıf, sıra, masa ve öğrenci dolaplarında arama yapabilecek. Aramaların öğrencilerin kişilik haklarına saygı gösterilerek yetkili kişiler tarafından gerçekleştirileceği, her işlem için ise tutanak tutulacağı belirtildi.
Velilerin okul yönetimi ve öğretmenlerle yapacağı görüşmeler de yeni dönemde randevu sistemiyle gerçekleştirilecek. Görüşmeler, okulun resmi internet sitesinde yer alacak randevu sistemi üzerinden planlanacak.
Kayıt işlemlerinde de yeni uygulamalar hayata geçirilecek. İlk kayıtlar temmuz ayında e-Okul sistemi üzerinden öğrencilerin adres bilgilerine göre yapılacak. Gerekli görülmesi halinde velilerden adres doğrulaması amacıyla su, elektrik veya doğal gaz faturası talep edilebilecek.
Nakil işlemlerine ilişkin düzenlemeler de güncellendi. Buna göre nakiller, sınıf atlatma sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak ve eğitim öğretim yılının bitimine 15 iş günü kalıncaya kadar devam edecek. Ancak doğal afet, sağlık sorunları ve iller arası adres değişikliği gibi zorunlu durumlarda bu süre şartı aranmayacak.
Yönetmelikle ayrıca şehit ve gazi çocukları, özel eğitime ihtiyacı bulunan öğrenciler ile 6284 Sayılı Kanun, Sosyal Hizmetler Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamındaki çocuklar için kontenjan ve adres şartı aranmaksızın nakil hakkı tanındı. Kardeşlerin aynı okulda öğrenim görebilmesi, çalışan anne veya babanın adresine göre nakil yapılabilmesi ve ağır engelli yakının tedavi gördüğü yerde eğitim alınabilmesine yönelik hükümler de yönetmeliğe eklendi.
Seçmeli ders tercih süreci de yeniden düzenlendi. Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrenciler seçmeli ders tercihlerini ocak ve şubat aylarında veli, sınıf öğretmeni ve rehberlik öğretmeninin bilgisi dahilinde yapacak. Süresi içinde tercih yapmayan öğrencilerin dersleri okul yönetimi tarafından belirlenecek. Beşinci sınıfa yeni başlayan öğrenciler ise eğitim öğretim yılının ilk haftasında seçmeli ders seçebilecek ve tercihlerini değiştirebilecek.
Devamsızlık uygulamalarında da yeni bilgilendirme sistemi devreye alınacak. Özürsüz devamsızlığı 5, 10 ve 15 güne ulaşan öğrencilerin velilerine kısa mesaj, posta veya diğer iletişim kanallarıyla bildirim yapılacak. Ayrıca özürsüz devamsızlığı 20 gün ve üzerinde olmasına rağmen sınıf geçen öğrenciler, teşekkür veya takdir belgesi almaya hak kazanamayacak.