reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Genel Lisans eğitim süresinde değişiklik masada: 3 yıla düşürülmesi planlanıyor

Lisans eğitim süresinde değişiklik masada: 3 yıla düşürülmesi planlanıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite lisans eğitim süresinin isteyen ve başarılı öğrenciler için 3 yıla indirilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MUHABİR: Haber Merkezi

Lisans eğitim süresinde değişiklik masada: 3 yıla düşürülmesi planlanıyor

 Özvar, bu adımın yalnızca derslerin sıkıştırılması veya öğrencilerin bir an önce mezun edilmesi anlamına gelmediğini vurguladı.

29 Mart 2026 tarihinde yaptığı açıklamada Özvar, “Bunu sadece ‘3 yıla indirme projesi’ gibi düşünmeyin. Üniversite eğitiminin kısaltılması, derslerin azaltılması olarak algılanmamalı. Bu, çok daha büyük ve kapsamlı bir dönüşümün parçasıdır” dedi.

“Yeni Öğrenim Alanları ve Araçları Öne Çıkıyor”

Özvar, üniversitelerin bilgi aktarmanın ötesine geçerek öğrencilere beceri kazandıran kurumlar haline gelmesi gerektiğini belirtti. Dünyada eğitim ve teknoloji alanında yaşanan hızlı değişimlerin, üniversite eğitimini de doğrudan etkilediğini söyledi:

“Artık üniversiteler sadece bilgiyi aktarmamalı, öğrencilerimizin gelecekte ihtiyaç duyacağı beceri ve yetkinlikleri kazandırabilecek yapıya dönüşmelidir.”

“Üniversiteler Programlarını Yeniden Yapılandırmalı”

Özvar, tüm üniversitelere, yıllardır değişmeyen ders içeriklerini ve programlarını günün koşullarına uygun hale getirmeleri çağrısında bulundu. Amaçlarının 4 yılı 3 yıla sıkıştırmak olmadığını, derslerin daha etkin, öğrencilerin ise okurken sektörel tecrübe kazanmasını hedeflediklerini söyledi.

“Dersler daha verimli olmalı, öğrencilerimiz eğitim süresince hem bilgi hem de beceri kazanmalı. Dünyayla ilişkisi kopmuş programlar artık gözden geçirilmeli, günümüz ve geleceğin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmelidir.”

“Öğrenciler Mezun Olmadan Sektörle Tanışacak”

YÖK Başkanı, uygulamanın öğrencilere mezun olmadan önce sektörle temas kurma fırsatı sağlayacağını belirtti. Bu sayede hem bilgi hem de beceriyi etkin şekilde kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

“Dijital Dünyada Türkiye Görünür Hale Geldi”

Özvar, Türkiye’deki üniversitelerin uluslararası sıralamalarda daha görünür hale geldiğini, birçok program ve bölümün dünya sıralamalarında ilk 100, 50 ve hatta 10’a girdiğini vurguladı.

“Bu sonuçlar, üniversitelerimizin öğrencisi, akademisyeni ve yöneticisiyle uluslararası alanda daha güçlü bir aktör haline geldiğini gösteriyor. Yaptığımız dönüşüm, üniversitelerimizi hem bölgesel hem uluslararası alanda daha ilgi çekici ve etkin kılmayı hedefliyor.”

Özvar, tüm bu çalışmaların uzun vadeli bir dönüşümün parçası olduğunu, YÖK ve üniversitelerin dijital dünyadaki değişimlere pasif kalmayıp aktif olarak yanıt verdiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...