LGS için geri sayım başladı
Buna göre, 8. sınıf öğrencilerine yönelik sınav 13 Haziran’da gerçekleştirilecek.
Daha önce 14 Haziran Pazar günü yapılması planlanan sınav, aynı gün A Milli Futbol Takımı’nın 2026 FIFA Dünya Kupası kapsamında Avustralya ile oynayacağı karşılaşmanın saatinin sınav başlangıcıyla çakışması nedeniyle bir gün öne çekildi.
Türkiye genelinde ve yurt dışında eş zamanlı uygulanacak sınav, iki oturum halinde yapılacak. İlk oturum saat 09.30’da başlayacak ve Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru yer alacak. Bu bölüm için öğrencilere 75 dakika süre verilecek. İkinci oturum ise saat 11.30’da başlayacak; Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden oluşan 40 soruluk bölüm için 80 dakika süre tanınacak.
Sınavın bu yılki organizasyonunda 81 il ve 920 ilçede, 4 bin 244 binada 1 milyon 22 bin 104 öğrenci; yurt dışında ise 8 ülke ve 11 sınav merkezinde 554 öğrenci olmak üzere toplam 1 milyon 22 bin 658 aday yer alacak.
Sınav hazırlıklarının sağlıklı şekilde yürütülebilmesi amacıyla 12 Haziran Cuma günü idari izin ilan edildi. Bu kapsamda okullarda temizlik, düzenleme, yönlendirme ve salon hazırlıkları tamamlanacak.
MEB ayrıca özel gereksinimli öğrenciler için yardımcı gözetmen görevlendirilmesine yönelik eğitim programları düzenledi. Sınav sürecini izlemek ve uygulamaları yerinde denetlemek üzere 81 ilde 200 kurum temsilcisinin görevlendirileceği de açıklandı.
Güvenlik önlemleri kapsamında sınav binalarına yapay zekâ destekli kamera sistemleri kurulacak. Bu sistemlerle hem giriş kontrollerinin hem de sınav evrakı dağıtım süreçlerinin daha etkin şekilde izlenmesi hedefleniyor. Ayrıca bazı okullarda salonlarda da kamera kullanılarak pilot uygulama yapılacak.
Bu yıl ilk kez uygulanacak bir diğer yenilik ise beslenme paketi uygulaması oldu. Sınavın iki oturumu arasındaki molada öğrencilere kuru meyveli yulaf bar, ceviz, kuru üzüm ve su içeren paketler dağıtılacak. Talepte bulunan öğrenciler için hazırlanan paketler, sınav yerleştirmelerinde de dikkate alınacak.
Sınav sonuçları 10 Temmuz’da MEB’in resmi internet sitesi üzerinden açıklanacak ve adaylara ayrıca belge gönderilmeyecek. Tercih süreci 13–24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuçları ile boş kontenjanlar 5 Ağustos’ta ilan edilecek, nakil işlemleri ise 5–14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.