reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Genel İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Türkiye’ye saldırmak için hiçbir nedenimiz yok

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Türkiye’ye saldırmak için hiçbir nedenimiz yok

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD basınına verdiği röportajda, bölgesel güvenlik, savaş iddiaları ve İran’ın askeri ve siyasi tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

KAYNAK: İHA
MUHABİR: Haber Merkezi

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Türkiye’ye saldırmak için hiçbir nedenimiz yok

Arakçi, Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik saldırı iddialarını reddederek, İran’ın komşu ülkelerle iyi ilişkiler sürdürmek istediğini vurguladı.

Arakçi, NATO tarafından dile getirilen, İran’ın Türkiye hava sahasına füze gönderdiği yönündeki iddialara ilişkin olarak, “Türkiye’ye saldırmak için hiçbir nedenimiz yok. Türkiye dost ve iyi komşumuzdur. Azerbaycan’a da insansız hava aracı gönderdiğimiz iddiaları gerçeği yansıtmıyor” ifadelerini kullandı. Olayın teknik bir hata ya da farklı bir kaynaktan kaynaklanmış olabileceğini belirten Arakçi, konunun araştırıldığını söyledi.

İran’daki siyasi sürece de değinen Arakçi, dini liderin vefatının ardından devlet kurumlarının çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Anayasal sürecin işlediğini ifade eden Arakçi, yeni liderin halk tarafından seçilen Uzmanlar Meclisi tarafından belirleneceğini, ancak savaş koşulları nedeniyle bu sürecin zaman alabileceğini dile getirdi.

Hint Okyanusu’nda İran donanmasına ait bir gemiye yönelik saldırı iddialarına da tepki gösteren Arakçi, silahsız bir eğitim gemisinin hedef alınmasının uluslararası hukuk açısından kabul edilemez olduğunu söyledi. Saldırının savaş suçu oluşturabileceğini belirten Arakçi, çok sayıda denizcinin yaşamını yitirmesinin ciddi bir uluslararası kriz yarattığını ifade etti.

ABD’nin savaşta hızlı zafer elde edemediğini savunan Arakçi, “Savaşın ilk günlerinden itibaren ABD’nin temel hedeflerine ulaşamadığı görülüyor. Saldırılarını meşrulaştırmaya çalışsalar da etkili bir gerekçe sunamadılar” dedi. İran’ın askeri kapasitesinin sürdüğünü belirten Arakçi, füze sistemlerinin aktif olduğunu ve hedeflere isabetli saldırılar gerçekleştirebildiklerini ileri sürdü.

Bölgedeki ülkeleri hedef almadıklarını vurgulayan Arakçi, İran’ın yalnızca ABD askeri üslerini ve tesislerini hedef aldığını, bazı üslerin ise başka ülkelerin topraklarında bulunmasının bu tür tartışmalara yol açtığını söyledi. Bu ülkelerin dışişleri bakanlıklarıyla temas halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

ABD ile ilişkiler konusuna da değinen Arakçi, İran’ın savaşının ABD ile olduğunu savundu. Savunma amacıyla hareket ettiklerini ifade eden Arakçi, ABD topraklarına erişimlerinin olmaması nedeniyle bölgedeki Amerikan üslerini hedef aldıklarını söyledi.

Ateşkes ve müzakere çağrılarına ilişkin sorulara ise Arakçi, ABD ile görüşme veya ateşkes talep etmediklerini belirtti. Geçmiş müzakerelerde saldırılar devam ettiği için bu yöntemi güvenilir bulmadıklarını ifade eden Arakçi, İran’ın direnişini sürdüreceğini söyledi.

İran’ın nükleer programına da değinen Arakçi, ülkesinin nükleer silah geliştirmeyi planlamadığını, programın barışçıl amaçlı olduğunu vurguladı. Nükleer stokların güvenli yerlerde ve uluslararası denetim altında olduğunu belirtti.

ABD’nin olası kara harekâtına karşı da hazırlıklı olduklarını söyleyen Arakçi, kara saldırısının ABD için ciddi sonuçlar doğurabileceğini savundu. İran’ın askeri kapasitesini artırdığını belirten Arakçi, ülkesinin egemenliğini ve bağımsızlığını korumak için her türlü önlemi almaya hazır olduğunu ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...