reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Genel Herkes tapusuna bakıyor; O detay yoksa yıkım kararı geliyor...

Herkes tapusuna bakıyor; O detay yoksa yıkım kararı geliyor...

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinde izinsiz yapılaşmayı önlemek amacıyla yeni yönetmeliği yürürlüğe koydu.

MUHABİR: Haber Merkezi

Herkes tapusuna bakıyor; O detay yoksa yıkım kararı geliyor…

 Düzenleme, bağ evi, bungalov ve hobi bahçesi gibi yapıların kontrolsüz şekilde çoğalmasını engellemeyi hedefliyor. Kaçak yapılar, gerekli şartları sağlamadıkları takdirde 1 ay içinde yıkılacak.

Yeni yönetmelikle birlikte, tarım arazilerinin planlı ve sürdürülebilir kullanımı için denetimler artırıldı. Tarım arazilerinde yapılacak yapılar için getirilen başlıca kurallar şöyle:

En az 5 dönümlük arazi şartı: Bağ evi inşa edebilmek için arazinin en az 5 dönüm olması gerekiyor. Dikili tarım arazilerinde ise 30 metrekarelik bir bina için 1 dönümlük alan yeterli kabul edilecek.

Maksimum yapı alanı: Yapı alanı 30 metrekareyi geçemeyecek, ancak 30 metrekare taban alanına sahip ve iki katlı binalara izin verilebilecek.

Sınırlı yapı hakkı: Her parselde yalnızca bir ev inşa edilebilecek ve bir aile aynı bölgede yalnızca bir kez bağ evi kurabilecek.

Hızlı yıkım süreci: Kaçak yapılar için verilen yıkım kararları, 1 ay içinde uygulanacak.

Dijital takip ve kayıtlara şerh: Tarım arazilerinin kullanımı dijital sistemler üzerinden takip edilecek ve mevzuata aykırı durumlarda tapu kayıtlarına “amacı dışı kullanım” şerhi düşülecek.

Bakanlık, yeni düzenlemeyle tarım arazilerinin korunması ve tarımsal üretimin devamlılığının sağlanmasını amaçlıyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...