Dijitalde yeni dönem! Çocuklara özel SIM kart
Bu kapsamda, çocuklara özel “SIM hatları” oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatıldığı bildirildi.
Yaşanan olayların ardından özellikle dijital güvenlik ve çocukların çevrimiçi risklerden korunması konusu yeniden gündeme gelirken, veri sızıntısı ve kişisel bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmasına yol açabileceği değerlendirilen VPN hizmetlerine yönelik yeni düzenlemelerin de hazırlık aşamasında olduğu ifade edildi. Bu doğrultuda, VPN kullanımının kontrol altına alınması ve gerekirse lisanslama sistemine dahil edilmesi planlanıyor.
Bir diğer önemli düzenleme ise GSM abonelikleriyle ilgili olacak. Hazırlanan taslakla birlikte 18 yaş altındaki kullanıcılar için hatların “çocuk hattı” olarak tanımlanması ve bu hatların ebeveyn kontrolüne açık hale getirilmesi öngörülüyor. Böylece veliler, çocuklarının kullandığı hatlar üzerinde daha fazla denetim sağlayabilecek.
Öte yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni düzenleme ile GSM aboneliklerinde sınırsız hat açma dönemi de sona erdirildi. Yeni uygulama ile bir kişi adına açılabilecek hat sayısına sınırlama getirilerek, kötüye kullanımın önüne geçilmesi hedefleniyor.