Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
18°
sivas360 Ekonomi 170 dönümlük ceviz bahçesinde hedef 200 ton! İşte üreticinin planı

170 dönümlük ceviz bahçesinde hedef 200 ton! İşte üreticinin planı

Tekirdağ Hayrabolu’da Hasan Yaşar, 170 dönümlük ceviz bahçesinde bu yıl 40 ton, ileride 200 ton üretim hedefliyor.

Tekirdağ Hayrabolu’da Hasan Yaşar, 170 dönümlük ceviz bahçesinde bu yıl 40 ton, ileride 200 ton üretim hedefliyor.

KAYNAK: İHA
170 dönümlük ceviz bahçesinde hedef 200 ton! İşte üreticinin planı

Hayrabolu’da Ceviz Üreticisinden Büyük Hedef: Yıllık 200 Ton!

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde ceviz hasadı başladı. Çıkrıkçı Mahallesi’nde 170 dönümlük arazide üretim yapan Hasan Yaşar, bu yıl 40 tonun üzerinde ceviz elde etmeyi hedefliyor. Ağaçların 8-9 yaşına ulaşmasıyla birlikte yıllık 200 ton üretime ulaşmayı planlayan üretici, modern sulama ve gübreleme yöntemleriyle bahçesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

170 dönümlük bahçede üretim hedefi büyüyor

Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra uzun yıllar ceviz bahçelerine otomatik sulama sistemleri kuran Hasan Yaşar, son 5 yıldır kendi arazilerinde ceviz yetiştiriciliği yapıyor. Mesleki deneyimini üretime aktaran Yaşar, ağaçların gelişimiyle birlikte ürün miktarını artırmayı amaçlıyor.

Bu yılki hasatta 40 tonun üzerinde ürün hedeflediklerini belirten Yaşar, ağaçların verim dönemine ulaşmasıyla yıllık üretim miktarının önemli ölçüde artacağını ifade etti.

200 ton hedefinde kalite de ön planda

Ceviz üretiminde yalnızca tonajın yeterli olmadığını vurgulayan Yaşar, ürünün kalibresi, iç dolumu ve lezzetinin de büyük önem taşıdığını söyledi. Üretici, ağaçların 8-9 yaşına gelmesiyle maksimum üretim döneminde yıllık 200 ton seviyesine ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Sulama ve gübrelemede analiz yöntemi

Bahçede iki ruhsatlı sondaj kuyusu ve 1400 ton kapasiteli su havuzu bulunuyor. Sondajlardan alınan su dinlendirildikten ve filtrelendikten sonra sulama sistemine aktarılıyor. Gübreleme çalışmalarında ise toprak ve yaprak analizlerinden yararlanılarak bitkinin ihtiyaçları belirleniyor.

Özellikle temmuz ve ağustos aylarında günlük sulama yaptıklarını belirten Yaşar, doğru sulama ve bitki beslemenin verim açısından belirleyici olduğunu dile getirdi.

“Ceviz, sürekli bahçenin içinde olmayı gerektiriyor”

Ceviz yetiştiriciliğinin yıl boyunca emek ve takip istediğini vurgulayan Yaşar; hastalıklarla mücadele, zararlı kontrolü, yabani ot temizliği ve bitki beslemenin düzenli yapılması gerektiğini söyledi.

Tarımın ülke ekonomisindeki önemine de dikkat çeken üretici, üretimin geliştirilmesinin yerli kaynakların değerlendirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Hayrabolu’da çalışmalarını sürdüren Hasan Yaşar’ın kısa vadeli hedefi 40 tonun üzerinde hasat yapmak. Uzun vadede ise kaliteli üretimle yıllık 200 ton seviyesine ulaşmak istiyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız