reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Sivas İllerin Çıkaracağı Milletvekili Sayıları Yeniden Belirlendi: Sivas’ın Temsil Sayısı da Netleşti

İllerin Çıkaracağı Milletvekili Sayıları Yeniden Belirlendi: Sivas’ın Temsil Sayısı da Netleşti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2025 yılı nüfus verileri doğrultusunda illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını ve seçim çevrelerini yeniden belirledi.

MUHABİR: Haber Merkezi

İllerin Çıkaracağı Milletvekili Sayıları Yeniden Belirlendi: Sivas’ın Temsil Sayısı da Netleşti

Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 31 Aralık 2025 tarihli nüfus verileri esas alınarak yapılan hesaplamaya göre, toplam 600 milletvekilliğinin dağılımında her ile en az 1 milletvekili garanti edildi. Kalan milletvekillikleri ise nüfus oranına göre iller arasında paylaştırıldı.

Yeni düzenlemeye göre milletvekili sayısı 18’e kadar olan iller tek seçim çevresi olarak kalırken, 19-35 arası milletvekili çıkaran iller iki; 36 ve üzeri milletvekili çıkaran iller ise üç seçim çevresine bölündü. Bu kapsamda Bursa ve İzmir iki seçim çevresine ayrılırken, Ankara ve İstanbul üç seçim çevresine bölündü.

YSK’nın seçim çevrelerini belirlerken nüfus dengesi, ilçelerin idari bütünlüğü, coğrafi yakınlık ve ulaşım imkanlarını dikkate aldığı belirtildi.

Sivas özelinde ise ilin çıkaracağı milletvekili sayısı mevcut nüfus verileri doğrultusunda yeniden netleşti. Sivas, milletvekili sayısı 18’in altında olduğu için tek seçim çevresi uygulamasını sürdürecek. Böylece kent genelinde oylar tek havuzda değerlendirilecek ve temsil dağılımı buna göre belirlenecek.

Komisyon raporunda, yapılan düzenlemenin seçim süreçlerinin daha sağlıklı ve dengeli yürütülmesi amacıyla gerçekleştirildiği vurgulandı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...