Kaymakam İsmail Altan Demirayakın başkanlığında geçen hafta perşembe günü Köy ve mahalle muhtarları ve azaların katıldığı bir toplantı yapıldı. 25 Kasım Perşembe günü saat 10:30 da Kangal Belediye Düğün salonunda gerçekleştirilen toplantı da yaklaşan Ziraat Odası delege seçimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken konular ele alındı.
Delege seçimleri ilgili seçimlerin işleyişi ilgili bilgiler veren Kaymakam İsmail Altan DEMİRAYAK toplantıda şu konulara değindi. "En son 2006 yılında yapılan Kangal Ziraat Odasına delege seçimi, 4 yıl aralıklarla yapıldığından bu yıl tekrar yapılacaktır. Ziraat Odaları Birliği nizamnamesinde seçimlerin aralık ayı içerisinde herhangi bir Pazar günü yapılması açıklanmış. Seçimlerle ilgili bazı işlemlerin yapılması gerektiğini de düşünürsek bu aralık ayının üçüncü yada dördüncü Pazar günü yapılacak demektir. Bu seçimlerin seçim kurulu ile bir ilgisi bulunmadığından denetim işlemleri kaymakamlık tarafından yapılıyor ve sandık kurulunu muhtar ve köy ihtiyar heyeti oluşturuyor. Muhtar sandık başkanı ve 4 tane azada sandık kurulu üyesi oluyor. Seçimlere sandık kurulunda görevli olanlar aday olarak katılamıyor. Yani o gün sandık kurulunda görevli muhtar ve azalar delege adayı olamaz. Muhtar o gün izinli olursa 1. aza kurul başkanı olur ve yedek azalardan bir kişi kurula alınır. 2 tane aza köyde yoksa iki yedek aza kurula dahil edilir. Yedeklerde yoksa köy halkından iki kişi seçebilirsiniz.
Biz Kangal Kaymakamlığı olarak ilçe tarım müdürlüğümüzde görevli Ziraat Mühendisi arkadaşları da o gün seçimlerin düzenli yapılıp yapılmadığını denetlemeleri için görevlendireceğiz. İlçe Jandarma Komutanlığımız gerekli emniyet tedbirlerini alacak. Seçimler sabah saat 9:00 da başlayacak ve akşam 17:00 da sona erecek. Aynı gün Kaymakamlık Yazı İşleri personeli çalışıyor olacak ve sandıklar kaymakamlığımıza teslim edilecek. Herhangi bir sorun çıkmadan seçimlerin tamamlanmasını temenni ediyoruz" diyerek sözü Ziraat odası Başkanı Fahrettin AZİMET e bıraktı. Oda Başkanı AZİMET ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi. "Bugün (25 Kasım Perşembe) saat 12:00 dan sonra biz Ziraat Odası Meclisini toplayarak seçmen listelerini hazırlayacağız. Muhtarlarımız ziraat odasından seçmen listelerini alabilirler. Seçmen sayısı 500 den az olan köylerde bir, fazla olan köylerde iki delege seçilebilir. Her yıl birinci ay ile beşinci ay arasında kayıt yenileyenler ile eylül ayından önce ilk defa kayıt olanlar oy kullanabilecekler. Ancak Eylül ayında ilk defa kayı olanlar delege adayı olamayacak. Bir asil bir yedek üye seçilecek. Biz Sandıkların köylerden toplanması için araç çıkaracağız. Sandık kurulu oluşmamışsa seçim yapılamayacak. Daha detaylı bilgi almak isteyenler Ziraat Odasından bilgi alabilirler." Azimetin konuşmasından sonra soru cevap kısmına geçildi. Muhtarların seçimlerle ilgili sorularını Kaymakam DEMİRAYAK ve Oda Başkanı Fahrettin AZİMET beraber cevapladılar. Daha sonra azalar toplantıdan ayrıldı ve köy muhtarları ile Kaymakam DEMİRAYAK toplantıya devam ettiler . KÖYDES programları hakkında bilgi veren Kaymakam Demirayak, muhtarların köyler ile ilgili sorunlarını dinleyip not aldıktan sonra toplantı sona erdi.