reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Patatesciler etrafa zarar veriyor

Patatesciler etrafa zarar veriyor

Bozarmut barajının devreye girmesiyle o güzergahtaki tarlalar yoğun bir patates ekimine sahne oluyor.

Bozarmut barajının devreye girmesiyle o güzergahtaki tarlalar yoğun bir patates ekimine sahne oluyor. Genellikle Niğde,Nevşehir,Adana ve Kayseri yörelerinden gelen patates üreticileri o bölgede kiraladıkları tarlalarda tohumluk patates yetiştiriyorlar.

Sulu tarımın artması yörenin üretim çeşitliliği bakımından renklenmesi olumlu bulunurken, yerli çiftçilerin sıkıntısı ise daha başka. Arazi yollarının patatesçiler tarafından mahfedildiğini söyleyen Kangal lı çiftçiler bu durumun biran önce önlenmesini gerektiğini dile getiriyorlar.

O yörede bulunan çiftçilerimizin şekeyetleri üzeine;Konuyla ilgili yaklaşımları siz okuyucularımızla paylaşmak istedik.

Murat Karakuş: -çiftçi-

patatesciler geldiğinden beri çok sıkıntılı durumlar yaşıyoruz. Patates tarlalarını sulamak için koydukları fıskiyeler yolarımızı berbat ve kullanılamaz duruma getirdi. Suyu ucuz bulduklarından olsa gerek sabahdan akşama kadar suyun ardını kesmiyorlar. Çamurlaşan yollarda traktörlerimizle dahi geçemiyoruz. Yol böyle olunca emek verdiğimiz tarlalarımıza zarar vererek yol açılıyor. İşte geçen gün kültüvatorlediğim tarlanın durumuna bakın adeta yol yapmışlar. Bu konuda çiftçi olarak ben çok muzdarip ve mutazarrır durumdayım. Patatsciler para kazanacak diye ben zarara katlanmak zorundamıyım? Bir süre önce konuyu DSİ yetkililerine ilettim. Geldiler bakıp gittiler ama derdimize derman olucu bir gayret maalesef göremedik. Neye mal olursa olsun ben bu işin peşini bırakmayacağım

İşin bir başka boyutu ise Niğde, Nevşehir yöresindeki topraklar patates ekilmekten sebep kuru tarım yapılamaz hale geldi. Bilindiği üzere patates üretiminde kullanılan yoğun gübre ve ilaç toprağa çok zarar veriyor. Kendi yörelerini bitiren patatesciler anlaşılan o ki gözlerini bizim buralara diktiler. Bakın burdan söylüyorum Kangal çiftçiler olarak eğer zamanında önlem alamazsak 4 -5 yıla kalmaz bizim buralarda da kuru tarım biter. Geçen gün ben kendi toprağımın analizini yaptırdım. Fazla suyun toprakda kireçlenmeye sebep olması sebebiyle almış olduğum verimin her geçen gün düşeceğini analiz sonuçlarıyla tespit ettirdim. Bir süre sonra buralarda yonca, fiiğ gibi yeşil yem bitkileri haricinde bir tarım faaliyeti yapılamayacak. Oysa ben buğday ekiyorum ve bu bölgede 600 dekarlık arazim var. Burdan yetkililere tekrar sesleniyorum. Göz göre göre toprağımıza, yolumuza zarar veriliyor iş işten geçmeden bunun önlemini alın artık...

İsmet Doğan - çiftçi-

Patates üreticileri bu bölgeye geldi geleli sıkıntılarımız arttı. Adamlar sadece kendilerini düşünüyorlar. Yolları bozdular. Tarlamımızı tumpumuzu yol yaptılar. Birkaç tane komisyoncu üç beş kuruş para kaznamak için patatescileri bu yöreye alıştırdılar. Gerçi bir bakıma Kangallıar olarak bundan ders çıkarmamız lazım. Baraj faaliyete geçti geçeli hiçbir kangallı sulu tarıma yönelmedi. Ben bu sene biraz kendi ihtiyacımız kadar patates ektim. Onun haricinde kangallı çiftçiler olarak henüz suyun önemini keşfedebilmiş değiliz. Dediğim gibi bende patates ektim ama sağa sola zarar vermiyorum. Bunlar getirip fiskiyeyi yolun kenarına koyuyorlar ve tabi akşama kadar akan su ne yol bırakıyor ne bel öyleki traktörlerimizle tarlalarımıza ulaşamaz olduk. Geçen gün bari şu hasat döneminde yola su bırakmayında tarlamızdaki ekinimizi kaldıralım dedim. Benim tahminim bunlar yolu bilerek ıslatıyorlar. Yoldan giden arabaların çıkarmış olduğu tozun patateslerini zarar vereceğini düşünüyorlar.

Osman Duyar

Benim bu yörede her hangi bir tarlam yok. Ama Nebilerin ağaçlığının olduğu yerde bal aldığım bir arıcı var. Dolayısıyla zaman zaman oraya gitmek durumunda kalıyorum. Patatesciler geldikten sonra yollar çok bozuldu ve ben motorsikletle dahil bu yollardan gidemiyorum. Yazık değilmi? O ısraf edilen suyamı yanalım kullanılamaz hale gelen yollara mı? Ben yıllarca Almanya da yaşadım bu kadar sahipsiz ve başıboş duruma rastlamadım. Bu işlerin bir şekli düzeni,tertipi ve bir sorumlusu olmaz mı? Şuraların durumuna bak kim ne yapıyor bilinmiyor. Bu toprak bu su bu kadar hor kullanılır mı? Sonuçda bunlar ülkemizin milli kaynağı bedava buldun diye kadar akşama kadar bu su boş yere akıtılmazki bakın ben bugün yıllardır alış veriş yaptığım arıcıyı iftara davet etmek istedim ama yolların bozukluğu sebebiyle ulaşamıyorum. Dediğim gibi ben çiftçi değilim ama bu durum böyle devam ederse Başbakanlığa e-mail atacağım.

Bir diğer konu bakın şu gördüğünüz Hoyuklu mevkiinden gelip 500 evlere giden içme suyu mübala olmasın 3 yıldır bu su burada boşyere akıyor. Tarlalara zarar vererek yola doğru akan bu su yıllardır tamir edilmeyi bekliyor. İlçe merkezinde sık sık suların kesilmesi sebebiyle millet icabında abdest alacak su bulamazken burada billur gibi su boş yere akıyor. Su eğer 500 evlere fazla geliyorsa güzergahı olan Göze mahallesine bir T borusuyla versinlerde mahalle susuzluktan kurtarsın. Yazıktır günahtır hatta ayıptır bu kadar sahipsizlik olmaz.

Recep Yiğit-patates üreticisi-

Ben bu sene geldim ve bu yörede tarla kiralayarak patates üretimi yapıyorum. Ben kullandığım ilaçların ruhsatından tutunda diğer bütün işlemleri kurallara uygun bir şekilde yerine getiriyorum. Çiftçilerimiz yol şikâyeti ise kendi açılarından haklı. Ama ben kendim yola yakın yerlerde akıllı fıskiye kullanıyorum. Başka arkadaşlarında yola ve diğer kişilere zarar vermesi kesinlikle yanlış. Ben para kazanacağım diye başkasına zarar vermem doğru olmaz. Arıcılara da zararımızın olduğu söyleniyor. Dediğim gibi ben devletin üretmiş olduğu ruhsatlı ilaçlarla patatesimi ilaçlıyorum. Arıcılar bu konuda hiçbir şey tutturamaz. Sonuç da bizim yaptığımız üretimde milli servet sayılır. Zarar görenler hakkını arasın ama ben şahsen kimseye zarar vermiyorum.” şeklinde konuştu.

İleriki günlerde konu nasıl şekillenecek bilmiyoruz ama konuyu takip etmeye devam edeceğiz.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...