Programın açılış konuşmasını yapan Kaymakam Demirayak, toplantının formatı hakkında bilgi verdikten sonra kurum müdürlerinden tek tek brifing aldı.
Kaymakam Demirayak ın açılış konuşmasından sonra kürsüye gelen ilçe belediye başkanı Mehmet Öztürk, belediye olarak 2010 yılında yapılan hizmetleri sıralarken bu yıl yapılması planlanan çalışmalardan da bahsetti. Taziye binası, spor sahasının çimlenmesi, yeni kaldırımlar ve yolların parke taşı yapılması, dere ıslah çalışmaları, Şehit Üzeyir Gençdoğmuş parkının yeniden düzenlenerek hizmete sunulması. Yeni yapılacak olan park, bahçe ve mesire alanlarının altyapı çalışmalarının yapılması gibi hizmetlerden bahseden başkan Öztürk, çok amaçlı taziye binasının 1 trilyon 700 bin TL ye malolduğunu ve iç mefruşatının da tamamlanmasıyla bir ay sonra hizmete sunulacağını söyledi. Bu yıl içinde yapılacak hizmetlere de değinen başkan Öztürk, eski hastane binasına taşınacak olan adliye binasının şubat ayı içinde yeni binasında hizmete başlayacağını, mevcut adliye binasının yerini ise meydan düzenlemesi kapsamında park olarak düzenleneceğini kaydetti. Anadolu Lisesi yanına ve Deligazil yolu yanındaki tepeyide park ve mesire alanı olarak düzenleyeceklerini ifade etti.
Yine 2011 yılı içinde daha önce karayolları yanında yer tahsisi yapılan kapalı spor salonu yapımına 2011 yılı içinde başlanacağını da belirten Öztürk, halk pazarı, terminal binası ve hayvan pazarınında bu yıl içinde tamamlanacağını hatırlattı. Bunların yanı sıra Kangal ın ihtiyacı olan en önemli iki hizmetin ise mücavir alan konusu ve mühürkulak su projesi olduğunu kaydeden başkan Öztürk, Hamal, Şekerpınar ve Turnalı köy muhtarlarının bu konudaki tutumlarına bir anlam veremediklerini söyledi.
Bunlarla birlikte 33 köyün mücavir alan kapsamında olmasına rağmen bu üç köyün direnmesi belediye bütçesine gelecek olan maden payını engellediğini ifade etti. Oysa buradan gelecek kaynakla köy ve ilçe merkezine yeni hizmetler yapılabileceğini söyledi. 38 km den hiçbir elektrik masrafı olmadan kendi cazibesiyle gelecek olan mühürkulak su projesinin ise ilçenin geleceği adına çok önemli bir yatırım olduğunu belirtti. Bu proje için 7 trilyonluk bir kaynağa ihtiyaç olduğunu söyleyen Öztürk, bu kaynağı 2011 yılı içinde büyük ölçüde temin edeceklerini de sözlerine ekledi.
Belde belediye başkanlarından sadece Havuz Belediye Başkanı Ebubekir Emek katılırken Alacahan adına sunumu meclis üyesi Özdilek Altan yaptı. Çetinkaya Belediyesini temsilen toplantıya katılan Abbas Aydoğmuş un sunmu yapmaması ise dikkat çekti. Alacahan belediye Başkanı Necmettin Yolcu ve Çetinkaya Belediye Başkanı Gazi Şentürk ün Ankara da olması sebebiyle toplantıya katılamadığı ifade edildi. Havuz Belediye Başkanı Ebubekir Emek ise tam bir enkaz halinde borç batağında yüzen bir belediye aldığını ve geldiği günden beri borç ödemekle meşgul olduğunu ifade etti. Emek, göreve geldiğinde nüfusu 2340 dan 1570 e düşürülmüş bir belde aldığını, önceki yönetimin giderayak 600 tl olan personel maaşını 1100 Tl ye çıkardığını, artı piyasaya 300 bin Tl borç bırakılarak gidildiğini Bütün bu olumsuzluklara rağmen 10 bin m2 lik parke taşı döşediğini, 2 adet köy orta çeşmesi yaptırdığını 1000 m3 lük bahçe duvarı ördüklerini 500 metre kanalizasyon hattı yaptıklarını ve bunlara ilaveten bir adette çocuk parkı yaptıklarını ifade etti. Başkan Emek, bürün bunları belediye bütçesinden kesilen %40 lık kesintilere rağmen gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.
Daha sonra kürsüye gelen İlçe jandarma Komutanı Recep Uçar, 2010 yılında jandarma görev sahasında yaşanan asayiş ve diğer kolluk görevlerini önceki yıllara göre orantısal olarak değerlendirmesini yaptı. İlçe nüfusunun %67 sinin jandarma alanında olduğunu belirten Uçar, coğrafi olarak kuş uçumu kuzeyden güneye 48, doğudan batıya 78 km lik bir alanda hizmet verdiklerini belirtti. 96-98 yılları arasında yaşanan 6 terör olayından başka şimdiye kadar hiçbir terör olayı yaşanmadığını kaydeden Uçar, iki yıl öncesine oranla işlenen suçlar açısından asayiş olaylarında %14 azalma, kişilere karşı işlenen suçlarda %16, trafik kazalarında ise %24 azalmanın olduğunu ifade etti. Diğer kurumların aksine personel ve araç sıkıntılarının olmadığını belirten Uçar, mevcut imkânlarla en güzel hizmeti sunmanın çabası içinde olduklarını ifade etti. Lojistik açıdan personelin lojman ihtiyacı olduğunu, şu an itibariyle bir kuruma ait lojmanlardan istifade ancak jandarma genel komutanlığı ile yapılan yazışmalar sonucu 24 adet lojman yapımının programa alındığını söyledi. Tahtalı jandarma karakolunun AB standartlarına uygun hale getirmek için ödenek ihtiyacını da dile getiren ilçe jandarma komutanı Recep Uçar, kaymakamlıktan bu konuda destek talebinde bulundu.
İlçe Emniyet Amirliği adına sunum yapan polis memuru Yemliha Bozkurt, konuşmasına emniyet amiri Hüseyin Arslan nın Sivas ta bir toplantıya katılması sebebiyle burada olamadığını belirterek başladı. Bozkurt, ilçe merkezinde 26 emniyet mensubu ve 3 trafik polisi olmak üzere toplam 29 kişi ile hizmet sunduklarını, yeni gelecek olanla birlikte kuruma ait 6 adet aracın olduğunu söyledi. 2010 yılında 358 olayın olduğunu ve bunlardan sadece 13 adetinin aydınlatılamadığını belirten Bozkurt,yıl içinde yaşanan trafik kazası vakasının ise toplamda 35 olduğunu belirtti. Suç oranının azalması ve tedbir amaçlı yapılması gereken işlerin başında mobese kameralarının takılması gerekliliğine vurgu yapan Bozkurt, personel yetersizliğini de gündeme getirerek az sayıda polisle çok iş yapmanın gayreti içinde olduklarını söyledi. Çarşı merkezindeki polis merkezi binasının standart dışı olduğunu da söyleyen Bozkurt, yeni bir polis merkezi binasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Belediyeler, ilçe jandarma ve emniyet teşkilatının yapmış olduğu sunumlardan sonra mal müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü, ilçe tarım müdürlüğü, sağlık gurup başkanlığı, EÜAŞ Kangal Termik Santrali, özel idare müdürlüğü, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı, ilçe müftülüğü, tapu sicil müdürlüğü, tapu kadastro müdürlüğü, nüfus müdürlüğü ve ilçe PTT müdürlüğü gibi diğer kurumlarda 2010 yılında yapmış oldukları hizmet ve 2011 yılında yapacakları çalışma planları hakkında Kaymakam Demirayak a bilgi sundular.
Yapılan sunumlarda en kısa konuşmayı tapu sicil müdürlüğü yaparken en uzun sunumu ilçe milli eğitim müdürü Hasan Yıldırım yaptı. Önceden %9-10 larda olan okul öncesi okullaşma oranında şu an itibariyle %67 ile il ortalamasının üstüne çıktıklarını belirten Yıldırım, ilköğretimde SBS başarısı açısından 2004 de % 8 iken 2010 da %55 oranına çıktıklarını ifade etti. İlçe merkezinde cumhuriyet ilköğretim okulu dışında ikili öğretim yapan okul kalmadığını belirten Yıldırım, 2011 yılı içinde Atatürk ilköğretim okuluna yemekhaneli olmak üzere 12 derslikli bir okul yapılma kararının çıktığını ve yine ATL-METEM inde acil derslik ihtiyacının olduğunu söyledi.
İlçe nüfus müdürü Recep Pamuk ise konuşmasına sitem dolu sözlerle başladı. Nüfus müdürlüğünün kullandığı çalışma odalarından birinin tapu sicil müdürlüğüne tahsis edilmek istenmesine tepki gösteren Pamuk, kendilerinin arşiv için yer aradıkları bir dönemde ellerindeki odanın birinin tapuya verilmek istenmesinin doğru olmadığını belirterek Kaymakam Bey den bu konuda yardım beklediklerini söyledi. Nüfus müdürlüğünün önemine değinen Pamuk, vermiş oldukları hizmetin hemen her kurumu bir şekilde ilgilendirdiğini, vatandaşın hangi kurumda her ne işi varsa nüfus müdürlüğünün oraya sunmuş olduğu bir hizmetin olduğunu belirtti. Havuz Beldesine mahalle olarak bağlanan Çayırova köyünün sistemde henüz değişmediğini de gündeme getiren Pamuk, bu verilerin ilçeden ile ilden ise genel müdürlüğe gönderilerek sisteme giriş yapılması gerektiğini söyledi. Balıklı Kaplıca alanında bulunan binalarında sistemde gözükmediğini belirten Pamuk, bu konuya da bir çözüm bulunmasını ifade etti.
Konuşmasının sonunda belediyeden bir vatandaş olarak talepte bulunan Recep Pamuk, esnafların yapmış olduğu kaldırım ve yol işgalini eleştirerek bunlara çeki-düzen verilmesi gerektiğini dile getirdi. Esnafların bütün eşyalarını kaldırıma çıkarmalarına gerek olmadığını belirten Pamuk, alışveriş yapacak olan kişinin dükkana girip pekala alacağı şeyi isteyebileceğini ifade etti.
İlçe müftüsü Fazlı Mutlu da 2010 yılında yapmış oldukları çalışmaları slayt eşliğinde sunduktan sonra 2011 yılında hayırsever vatandaşlar desteğiyle üç katlı bir yatılı kız kur an kursu, Gürsel mahallesine bir camii ve 500 evler camiinin yanına bir kur an kursu yapacaklarını söyledi.
Müftü Fazlı Mutlu, sabah namazlarını camide kılan vatandaşlarla namaz sonrası kahvaltılı sohbetler planladıklarını da sözlerine ekledi. Kangal da din hocası sıkıntısının varlığına da dikkat çeken Mutlu, bu konuya daha köklü çözümler bulunması gerektiğini ifade etti.
Son olarak söz alan İlçe PTT şube müdürü Yüksek Yıldırım, katılımcıların yorgunluğunu da göz önüne alarak kısa tutmuş olduğu sunumda özellikle personel eksikliğine dikkat çekti. Az sayıda personelle çok sayıda işi aksatmadan yerine getirmeye çalıştıklarını kaydeden Yıldırım, vatandaşın daha hızlı hizmet alabilmesi için kesinlikle personel takviyesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Yıldırım, Alacahan, Çetinkaya ve Havuz beldelerine de büro açarak zor şartlarda da olsa buralara hizmet verdiklerini söyledi.
Sunuculuğunu Anadolu Lisesi Müdürü Ruhan Özdemirin yapmış olduğu program, öğleden sonraki mesai başlangıcından akşam mesai bitimine kadar devam etti. İlçe idare şube başkanlarının yapmış olduğu sunumlarda Kaymakam Demirayak, zaman zaman araya girerek sormuş olduğu sorularla sunumun daha anlaşılır hale gelmesini temin etti. İlçe tarım müdürü Murat Kardaş ın yapmış olduğu sunum esnasında elektriklerin gitmesi neticesinde ÇEDAŞ Kangal şefi Kenan Aygan ın salondan çıkarak telefon ettiği gözlendi. Kaymakam Demirayak, ise bu kesintiler ne zaman son bulacak şeklinde ÇEDAŞ şefi Aygan a sık yaşanan elektrik kesintilerinin sebebini sordu. Aygan ise çeşitli izahatlar yaparak şebekelerden ve hava şartlarından kaynaklanan sıkıntıları anlattı ve altyapı çalışmalarını güçlendirdikçe bu tür kesintilerin azalacağını ifade etti.
Toplantı sonrası öğretmenevi binası çıkışında fotoğraf çektiren kaymakam Demirayak ve daire müdürleri, bu tür uzun süren toplantıların birkaç oturum şeklinde ve yemekli olarak yapılması yönünde görüş birliğine varıldı.