reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Kenevir Ekimi Sivas Tarımına Güç Katacak

Kenevir Ekimi Sivas Tarımına Güç Katacak

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Sivas’ın kenevir ekilebilen 20. il olarak onaylanmasının ardından ilimizde kenevir dikimine yönelik çalışmalar da hız kazandı.

Bu kapsamda; kenevir ekimine yönelik yapılan hazırlıklar, Vali Salih Ayhan’ın başkanlığında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen Tarım Platformu toplantısında ele alındı.

-2020 Yılı Tarım ve Hayvancılık Alanında Bereketli Bir Yıl Oldu

Vali Salih Ayhan, yaptığı açıklamada, tarım alanında şehirde sektörün tüm paydaşları ile önemli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, 2020 yılını bereketli bir yıl olarak tamamladıklarını söyledi.

Sahada, alanda ve toprakla çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Vali Salih Ayhan, ilimizde kenevir ekimi yapılabilmesine imkân veren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sivas Milletvekillerine, sivil toplum örgütlerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün daha önce Sivas’ın coğrafi durumu ve çiftçi sayısını Tarım ve Orman Bakanlığı’na hazırlanan rapor doğrultusunda sunduğunu aktaran Vali Ayhan, kenevir ekiminin Ocak ayı içerisinde onaylandığını anımsattı.

-Kenevir Kullanım Alanı Geniş Bir Bitki

Vali Salih Ayhan, “Ülkemizde endüstriyel kenevir üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmaların desteklenmesi, kenevir sektörünün sanayi hammadde ihtiyacının karşılanması ve adaptasyon yönünden kenevir tarımına uygunluğu gibi hususların değerlendirilmesi neticesinde Sivas iline 2021 üretim yılından itibaren ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak endüstriyel kenevir yetiştiriciliği yapmak üzere lif, sap ve tohum amaçlı kenevir ekim izni verilmesine karar verildi. Kenevir gıda sanayisinden tekstil sanayisine, otomobil sanayisinden asfalt petrol sanayisine kadar kullanım alanı geniş ve rahat yetiştirilebilen bir bitki ve çok yüksek maliyet içeren bir yetiştiriciliği yoktur. Bir dönüm kenevir 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Üstelik kenevir 4 ayda yetişir. 1 ağaç ise 20-50 yılda yetişir. Yine bir dönümlük kenevir 4 dönüm ağaca eş kâğıt üretilebilir. Kenevir aynı zamanda gerçek bir radyasyon temizleyicisidir.” dedi.

-Kenevirden 25 Binin Üzerinde Farklı Ürün Elde Edilebilir

Kenevirin dünyanın her yerinde yetişebildiğini ve çok az suya ihtiyaç duyan bir bitki olma özelliğini taşıdığını anlatan Vali Salih Ayhan, “Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilaçlarına gereksinim duymaz. Özellikle problemli toprakların ıslahında, yabancı ot probleminin çözümünde hastalık ve zararlıların engellenmesinde de önem taşıdığı araştırmacılar tarafından belirtilmektedir. Kenevirden 25 binin üzerinde farklı ürün elde edilebilir. Kenevirin tohumları içerdiği yağ ve protein nedeniyle iyi bir gıda bitkisi olduğu gibi hayvan beslenmesinde iyi bir silaj bitkisidir. Kenevirin lifleri tekstil, urgan sicim yapımında (tarihte yapılan ilk ip kenevirden yapılmıştır), dokumacılıkta kullanıldığı gibi kenevirin sapları yakacak olarak kullanılır. Kenevir iyi bir izolasyon bitkisi olduğundan inşaat sektöründe prefabrik binalarda yalıtım malzemelerinde, kâğıt sanayisinde kullanılmaktadır. Kenevirin ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayinde kullanıldığı da bilinen bir gerçektir.” dedi.

-Vali Ayhan’dan Çiftçilerimize Çağrı

Şehrimizin üretim çeşitliliğini artıracak kenevir ekiminin şehrimize hayırlı olmasını dileyen ve kenevir ekimi yapmak isteyen çiftçilere de çağrıda bulunan Vali Salih Ayhan, “1 Ocak – 1 Nisan 2021 tarihleri arasında başvuru formu, taahhütname, çiftçi kayıt sistemi belgesi, nüfus kayıt örneği ve arazi kroki belgesi ile bulunduğu yerdeki en yüksek idari kuruma (merkez ilçedekiler valiliğe, diğer ilçedekiler ise kaymakamlığa) başvurularını yapabileceklerdir.” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, kenevir ekimine yönelik yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara sunum gerçekleştirdi...

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...