reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem Kangal’a Tarımsal Danışmanlık Şirketi Açıldı

Kangal’a Tarımsal Danışmanlık Şirketi Açıldı

İlçemizdeki üç ziraat mühendisi ve bir veterinerin bir araya gelerek oluşturmuş olduğu danışmanlık merkezinin açılışını Kaymakam Demirayak yaptı.

Açılıştan önce Kangal Öğretmenevinde bir toplantı düzenlenerek çiftçilere konu hakkında bilgiler sunuldu. Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan toplantıda Kaymakam Demirayak ın yanı sıra il tarım müdürlüğünden Ziraat Müh. Murat Ata, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Savrunlu, Özel İdare Müdürü İbrahim Çıtak, Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Azimet ve çok sayıda köy muhtarı hazır bulundu.

Programın açılış konuşmasını danışmanlık merkezi adına Ebubekir Küçük yaptı. Küçük konuşmasında danışmanlık merkezi ile ilgili bilgiler vererek, “Tarımdan geçimini sağlayan kişilerin bilgi ve beceri düzeyinin artırılması, üretim ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi, verimin ve kalitenin yükseltilmesi, ürünlerin pazarda daha kolay ve yüksek fiyata alıcı bulması, ayrıca tüketiciler açısından daha güvenli gıda tüketilmesi amacı ile Tarım bakanlığının başlatmış olduğu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerini bir çatı altında toplayarak siz değerli çiftçilerimize bu hizmeti sunacağız.”dedi.

Küçük ün konuşmasında sonra kürsüye gelen İl Tarım Müdürülüğü mühendislerinden Murat Ata ise tarımsal üretim verimliliğini artırmak için uyulması gereken kurallar hakkında çiftçilere açıklayıcı bilgiler verdi.

Son olarak kürsüye gelen İsmail Altan Demirayak ise yapmış olduğu konuşmada şu konulara temas etti.

ÜRETİCİ BİRLİKLERİ OLUŞTURULMALI

Tarımsal üretimde verimliliği sağlamak ve tarımsal ürünlerin pazarlanması konusunda danışmanlık yapmak üzere ilçemizde açılan bu danışmanlık merkezinin memnuniyetini yaşıyoruz.

Kangalımız 2000 kilometrekarelik kullanılabilir tarım alanında ve büyük meralarıyla Tarım ve Hayvancılık alanında ciddi bir potansiyele sahiptir.

Özellikle tarımsal retim alanında verimliliği sağlayacak birtakım unsurların olduğunu tüm çiftçilerimiz gayet iyi bilmektedir. Bunların başında modern tarımcılığı destekleyen ekip ve ekipmanların olması önemlidir. Tabi buda tek başına yeterli olmayıp, aynı zamanda çiftçilerin daha verimli tarımsal üretim gerçekleştirebilmeleri için modern tarım tekniklerini öğrenmesi, bu alanda yeterli bilgi, beceri ve donanıma sahip olması gerekir. Dolayısıyla çiftçilerimizin bu anlamda eğitilmesi çok büyük bir önem arz etmektedir. Bunlarla birlikte çiftçilerimizin tarımsal girdi maliyetlerini azaltıcı birtakım birlik ve örgütlenmeler içine girmesi de önemlidir. Bu anlamda daha etkin kooperatif yapılanmalarına, yine üretmiş oldukları tarımsal ürünleri pazarlayabilmek için de bu birliktelik önemlidir.

Tarım bakanlığının 2004 yılında çıkarmış olduğu üretici birliklerini destekleyici kredi imkanları mevcuttur. Maalesef ilçemizde bu anlamda ciddi bir gelişme kaydedilememiştir. Bunun çabası içine girmek ve bu anlamda girişimlerde bulunmak gerekir. Üretici birliklerinin kurulması, çiftçilerimizin ürettiklerini daha uygun ve yüksek bedelle pazarlama imkanını sağlayacaktır. Tabi bu alandaki son nokta ise tarımsal ürünlerin işleneceği, yarı ve tam mamul haline getirecek tarımsal sanayi projelerini hayata geçirmektir. Bu unsurlar bir araya getirildiğinde verimli bir tarımsal faaliyetten söz edebiliriz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu tür sanayi faaliyetlerini hayata geçirme imkanına sahip olacağız.

Tarım bakanlığının kırsal alanda sosyal destek projeler kapsamında geçen yıl süt ürünlerini işleyecek bir tesis yapımı tamamlandı ancak henüz faaliyete geçirilemedi. Yine bu sene tarım ürünleri işleme tesisi "Koçköprü Ltd. Şti. Tarım Ürünleri İşleme Tesisi" tarım bakanlığının hibe desteğinden yararlanacak. 500.000 Tl. Maliyeti olan tesisin 250.000Tl sini bakanlık hibe olarak karşılayacak.

Burası un ve bulgur işleme tesisi olarak faaliyete geçebilirse Tarımsal üretimi alanını destekleme alanında Kangalımıza önemli bir katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Tüm boyutları ile düşündüğümüzde bugün açılışını yapacağımız danışmanlık merkezinin çiftçilerimize gereği gibi hizmet vermesini temenni ediyor, bir araya gelerek bu hizmeti sunan mühendislerimize de teşekkür ediyorum. Tabi bu danışmanlık şirketlerinin sayısının artacağını sanıyorum, çünkü önümüzdeki dönemlerde tarım bakanlığının çiftçilerin tarımsal destekten yararlanabilmeleri için bu tür danışmanlık faaliyetlerinin şart koşulacağını düşünüyorum. Tekrar çiftçilerimizin eğitimi sağlayacak danışmanlık şirketlerinin ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. " dedi.

Salondaki toplantıdan sonra danışmanlık merkezinin açılış kurdelasını Kaymakam İsmail Altan Demirayak kesti. Gelen çiftçiler salonda soru sorma fırsatı bulamadıklarından olsa gerek merak ettikleri konuları danışmanlık merkezinde sordular. Konuklara yapılan pasta ve çay ikramından sonra bir süre daha sohbet edildi ve topluca öğle yemeği için ulusoy petrole gidildi.

Gazetemize konu hakkında açıklamada bulunan Danışmanlık Merkezi Mühendislerinden Servet Taşlık " İlçemizde bu alanda önemli bir boşluk olduğunu düşündüğümüzden dört arkadaş bir araya gelerek böyle bir tarımsal danışmanlık merkezi açmaya karar verdik. Çiftçilerimiz her konuda kafalarına takılan soruları merkezimize gelerek gerekli danışmanlık hizmetini alabilecekler. İlçemizdeki tarımsal verimliliği artırma adına bu merkezin önemli bir işlev göreceğine inanıyoruz. Şimdiye kadar geleneksel manada yapılagelen tarımsal faaliyetlerin bundan sonra gelişen teknoloji ile birlikte daha modern tekniklerle yapılması gerektiğine inanıyoruz. Yaptığım iş gereği zaten birçok çiftçiyi yakından tanıdığım için bundan sonra da danışmanlık noktasında teknik destek hizmetini en güzel şekilde verme gayretinde olacağım. Bu manada davetimizi kırmayıp açılışımıza yoğun bir ilgi gösteren köylü ve çiftçilerimize teşekkürlerimi sunuyorum." Dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...