Jandarma Teşkilatının Kuruluşunun 171. yıl dönümü çeşitli etkinliklere kutlandı.
İlçe Jandarma Komutanlığı bahçesinde düzenlenen kutlama programına katılan Garnizon komutanı Yüzbaşı Haldun Lüleci, Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, Cumhuriyet Savcısı Nuray Ata, Kaymakamlık yazı işleri müdürü Aydın Yıldız, Emniyet Amiri Refik Kurtuluş, Termik Santral İşlrtme Müdürü Suat Üstün,Bölge Trafik Müdürü Ekrem Çiçek, MHP Eski İlçe Başkanı Mehmet Kurugöllü, İlçe Tarım Müdürü Mehmet savrunlu, İlçe PTT Müdürü Yüksel Yıldırım ve Müftülüğü temsilen M. Ali Korkmaz katıldı. Çeşitli ikramların yapıldığı program, askeri erkan ve misafirlerin kendi aralarında bir süre sohbet etmesinden sonra akşam saatlerinde sona erdi.
Jandarma Teşkilatı
Arşivlerde, 1839 yılından itibaren Jandarma adına ve muhtelif Jandarma tayin kararnamelerine rastlanılmış olduğundan; Türk Jandarma Teşkilatının 1839 yılında kurulduğu anlaşılmış ise de araştırmalarda kuruluş ay ve gününün tespiti mümkün olmamıştır. Bu nedenle Asakir-i Zaptiye Nizamnamesinin kabul tarihi olan 14 Haziran 1869 tarihinin 14 Haziranı alınarak, 14 Haziran 1839 tarihi Jandarma Teşkilatının kuruluş günü olarak kabul edilmiştir.
Görev ve Sorumluluğu
Jandarma (Jandarma Genel Komutanlığı), Türkiye de İl ve İlçe belediye sınırları dışında kalan yerler ile Polis teşkilatı bulunmayan yerlerde[1] kendisine 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yasası gereğince ve diğer yasalarca verilen görevleri yerine getiren Askeri bir güvenlik ve kolluk kuvvetidir. Bu alan Türkiye yüzölçümünün % 92sini (yeni devredilen yerler ile %82) kapsamaktadır.
Jandarmanın görevi emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlamak, diğer yasa ve nizamların kendisine verdiği görevleri yerine getirmektir.
Jandarma personeli; subay, astsubay, uzman jandarma,uzman erbaş, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile sivil memur ve işçilerden oluşur.
Jandarma, İçişleri Bakanlığı na bağlı olarak görev yapmaktadır, ancak sefer durumunda Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine dahil olur. Barış durumunda emniyet ve asayiş görevlerinden dolayı İçişleri Bakanına karşı sorumlu olan Jandarma, silahlı kuvvetlerle ilgili görevleri eğitim ve öğrenim bakımından ise Genelkurmay Başkanlığı na karşı sorumludur. Şu anki Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Avni Atila Işık tır.