CHP nin tarihi nitelikli kurultayının ikinci gününde Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelik seçimleri gerçekleştirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu nun yerel seçim çalışmalarında sağ kolu olan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile Genel Sekreter Önder Sav arasındaki liste çekişmesinden Sav galip geldi. PM listesine "Önder Sav damgasını" vurdu.
BAYKAL EKİBİ KILÇTAN GEÇİRİLDİ
PM seçiminde adeta Baykal ekibi kılçtan geçirildi. Baykal ekibi Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Cevdet Selvi, Mustafa Özyürek, Bihlun Tayamlıgil, Algan Hacaloğlu ve Nur Serter tasfiye edildi. Kılıçdaroğlu listesinde Sencer Ayata (ODTÜ Profesörü), Enver Aysever (gazeteci), Süheyl Batum (Anayasa profesörü), Gülsün Bilgehan (İnönü nün torunu), Mehmet Faraç (gazeteci), Gürsel Tekin (İstanbul İl Başkanı), Hurşit Güneş (gazeteci), Haluk Koç (Samsun Milletvekili), Nihat Matkap (Parti saymanı olması bekleniyor), Umut Oran (işadamı), Çetin Soysal (İstanbul Milletvekili), Nuran Yıldız (Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ un danışmanı) isimleri dikkat çekti.
2. GÜN GECEDEN BAŞLADI
Kurultayın ikinci günü geceden hareketli başladı. Delege hakimiyetini elinde tutan ve "53 yıllık dostum" dediği CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal a karşı, önceki gün genel başkanlığa seçilen Kemal Kılıçdaroğlu nu destekleyen Genel Sekreter Önder Sav ile yeni yönetime giren ve genel başkan yardımcısı olması beklenen İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin arasında liste çekişmesi yaşandı.
Cuma gecesi başlayan kulis, önceki gece de devam etti. İl başkanları hem Sav ın listeye müdahale etmemesini hem de Baykal a yakın isimlerin listeye girmemesini istedi. Ekipler ikinci güne uykusuz başladı. Kılıçdaroğlu, Sav ve Tekin ile il başkanları arasındaki görüşmeler geceyarısı başladı, listelerin matbaadan kurultay salonuna gelmesine kadar devam etti.
LİSTE DE ÖNDER SAV FAKTÖRÜ
Listelerin salona ulaşması ile tablo ortaya çıktı. Genel Başkanlık koltuğuna oturan Kılıçdaroğlu yerine Önder Sav ın dediği oldu. Tekin ile çekişmesinden galip gelen Sav, listeye damgasını vurdu. Sav ın damga vurduğu liste, partinin gençleştirilmesi ve yönetim anlayışının değişmesine yönelik talepleri sonuçsuz bıraktı. Liste salonda hayal kırıklığı yarattı. Listenin, Kemal Kılıçdaroğlu nun yönetim anlayışını yansıtamayacağı belirtildi.
Not: Kongre yansımalarını önümüzdeki sayılarda CHP ilçe başkanı ve diğer siyasilerle değerlendirmeye çalışacağız
Parti Meclisi Seçimlerinde En fazla oy Malik Ecder Özdemire Çıktı
CHPnin 33ncü Olağan Kurultayı çalışmalarını sonuçlandırırken yapılan seçimle Parti Meclisi belirlendi. Buna göre en çok oyu Kangallı olan Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir aldı. Özdemirin parti genel merkezinde söz sahibi olacak olması Sivas kamuoyunda sevinçle karşılandı.
Kurultayda en çok çizik yiyen isimler ise İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile tartışamalrın odak noktası olan Genel Sekreter Önder Sava ait.
Malik Ecder Özdemir : 1114
Önder Sav : 978
Gürsel Tekin : 814