reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11
sivas360 Gündem BALIKLARA VE KÖPEKLERE HAYRAN KALDILAR

BALIKLARA VE KÖPEKLERE HAYRAN KALDILAR

Başbakanlık Tanıtım Fonu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Sivas Valiliği tarafından gerçekleştirilen gezi programı kapsamında aralarında gazeteci, yazar ve ülke temsilcilerinin bulunduğu 40 ülkeden 300 kişi, ilçemize gelerek kangal köpek çiftli

Başbakanlık Tanıtım Fonu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Sivas Valiliği tarafından gerçekleştirilen gezi programı kapsamında aralarında gazeteci, yazar ve ülke temsilcilerinin bulunduğu 40 ülkeden 300 kişi, ilçemize gelerek kangal köpek çiftliğini ve balıklı kaplıcayı gezdiler. Yabancı konuklar köpeklere ve balıklara hayran kaldılar.

17 Haziran pazar günü sabah saatlerinde Kangal’a gelen yabancı konuklar, Kangal Kaymakamlığı Köpek Araştırma Merkezi’nde salih şirin ilköğretim okulu öğrencilerinin sunmuş olduğu folklor gösterilireyile karşılandı. Daha sonra araştırma merkezi salonunda Seval Ünsal tarafından hazırlanan ebru kursunu gezen Vali Kolat ve beraberindekiler Mehmet Yüceyurt tarafından hazırlanan el sanatları sergisinide gezdiler.

Daha sonra köpeklerle yakından ilgilenen yabancı konuklar kangal köpeğinin özellikleri konusunda bilgi verildi. Özel çiflik sahibi Abdurrahman Şişman’da kendi köpeklerini getirerek çiftlikte adeta şov yaptı. Yabancı konukların ilgisini kısa sürede üzerinde toplayan Şişman, medyanın da ilgisini çekmeyi başardı. Kangal köpeklerinin özelliklerinden bahseden Şişamn, iyi cins bir kangal köpeğinde olması gereken özellikleri kendine has uslubuyla anlattı. Şişman’ın köpeğiyle haşır-neşir bir şekilde vermiş olduğu pozlar yabancı konukların oldukça ilgisini çekti. Yabancı konukların bir çoğunun köpeklerle fotoğraf çektirmek için yoğun çaba sarfettikleri görüldü.

Yabancı konukları ilçede Vali Ali Kolat, Kangal Kaymakamı Halit Benek, Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Ali Taş, Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşegül Canan Ortakçı karşıladı. Burada kangal köpekleri hakkında bilgi alan konuklar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra karayolu ile Divriği ilçesine giden konuklar, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasını gezdi.

Kazakistan TV Muhabiri Dinara Bolatbekkyzy, kangal köpeklerine hayran kaldığını belirterek, “Kangal köpeklerinin özelliklerini bize anlattılar. Gerçekten çok etkilendik. Kurdu bile yediğini söylüyorlar. Ama gözlerine bakınca onların ne kadar dost canlısı olduğunu gördük. Yanlarına yaklaşmaya korktuk. Fakat daha sonra korkulacak bir şey olmadığını gördük. Kangal köpeklerini ülkeme götürmeyi çok isterdim. Ama il dışına çıkınca ölür dediler. Böyle güzel hayvanların ölmesini istemem” dedi. Dinara Bolatbekkyzy, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası hakkında ise şunları söyledi: "Gerçekten görülmesi ve gezilmesi gereken bir yer. Çok etkilendim. Buranın özelliklerini anlattılar çok etkilendim. İlk kez Sivas’a geldim. Sivas çok güzel bir şehir insanları tek kelime ile mükemmel ve Sivas köftesine bayıldım” Azerbaycan Hazar TV muhabiri Şehriyar İmanbeyli ise, Sivas’a hayran kaldığını söyledi.

Konuklar, Divriği gezisinin ardından dünyaca ünlü Kangal Balıklı Kaplıca’yı ziyaret ettiler..

Doktor Balıklara Hayran Kaldılar

Başbakanlık Tanıtım Fonu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Sivas Valiliği tarafından gerçekleştirilen gezi programı kapsamında aralarında gazeteci, yazar ve ülke temsilcilerinin bulunduğu 40 ülkeden 300 kişi, Sivas’ın dünyaca ünlü Kangal Balıklı Kaplıcası’nı gezdi.

Dünya Mirası’nın 40’ıncı yılında 40 Ülkeyle UNESCO Sivas Buluşması’nda yabancı ülkelerden gelen konuklar, sedef hastalığı tedavisi yapılan doktor balıkları ile ünlü Kangal Balıklı Kaplıca’yı gezerek kaplıca ve tedavi hakkında bilgi aldı. 37 derecede balıkların yaşadığı tek yer olan kaplıcadaki havuzlara ayaklarını sokan konuklar, kaplıcaya hayran kaldı. Görevliler, kaplıca hakkında konuklara bilgi verdi. ABD, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Ukrayna başta olmak üzere yaklaşık 40 ülkeden gelen misafirler, kaplıcadaki havuzlara ilgi gösterdi. Kaplıca ve gezi hakkında bilgi veren Kangal Balıklı Kaplıca İşletmecisi Fuat Ünsal, misafirlerin kaplıcadan mutlu ayrıldıklarını söyleyerek, “Dünyanın tek doğal sedef tedavi merkezi olan balıklı kaplıcaya yüzlerce insanı sayın valimiz ve turizm müdürümüz getirdi. Burada çok önemli hastalığın tedavi edildiği sedef tedavi merkezini incelediler ve mutlu bir şekilde dönüyorlar. Kaplıcamız 280 kişi kapasiteli, yılın 12 ayı açık olan bir kaplıcadır” dedi.

DOKTORLAR SEDEF TEDAVİSİNDE KAPLICAYI ÖNERİYOR

Doktorların, sedef hastalığı tedavisi için Kangal Balıklı Kaplıca’yı tavsiye ettiğini dile getiren Fuat Ünsal, şöyle konuştu: “Tümüyle bilimsel bir kaplıca. Yani doktorlarla çalışıyoruz. Cumhuriyet Üniversitesi’nden Sedat Özçelik, Çapa Tıp Fakültesi’nden Zeki Karagülle burada çalışmalarını devam ettiriyor. Balıklar konusunda Hacettepe Üniversitesi çalışmalarını yapıyor. Çok huzurlu bir tedavi şekli olarak dünyanın ilgisini çekiyor. Dünya buraya geliyor sedef hastalığı olarak. Son yıllarda şunu görüyorum, doktorlar artık balıklı kaplıcayı sedef tedavisi için tavsiye ediyor ve buradan çok iyi bir sonuç alınıyor.”

Heyetin kaplıca gezisinde Vali Ali Kolat, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Taş ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü de hazır bulundu.

****

SİVAS, 40 ÜLKEDEN GAZETECİYE TANITILDI

Sivas Valiliği öncülüğünde, UNESCO nun 40. yılı kutlamaları kapsamında 40 ülkeden temsilciye tanıtım yapıldı.

Aralarında ÇEKÜL Vakfı ile TUYED başkanları ve çeşitli kurumlardan temsilcilerin de bulunduğu heyet, şehir turunun ardından Divriği Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası nı gezdi.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı nın katkıları, Sivas Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünce iki günlük bir program düzenlendi. UNESCO’nun 40’ncı yılı dolayısıyla “Dünya Mirasının 40. Yılında 40 Ülkeyle UNESCO Sivas Buluşması” adıyla düzenlenen programa Türkiye dahil, birçok ülkeden gazeteci, yazar, rehber, turizmci ve UNESCO temsilcileri katıldı.

Sivas Valisi Ali Kolat, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşegül Canan Ortakçı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen iki günlük gezinin birinci gününde Sivas Arkeloji Müzesi, Gökmedrese, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi ile Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi gezildi. Burada misafirlere eserler hakkında bilgi verildi.

37 ülkeden katılım oldu

Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, programa davet edilen 40 ülkenin 37 sinden katılım olduğunu söyledi. Yurt dışından 98, yurt içinden ise 75 konuğun etkinliğe katıldığını belirten Pürlü, “Sivas taki katılımcılarla 300 kişilik heyet halinde geziyoruz. Bu programın amacı dünya mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası m tanıtmaktı. Bu nedenle dünya basınını Sivas a davet edip, bu muhteşem eserin dünya gündemine taşınmasını, varsa sorunlarının ve geleceğinin konuşulmasını istedik” dedi.

Geziye yaklaşık 75 gazeteci katıldığın belirten Pürlü sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelenlerin arasında sadece gazeteci değil, kameramanlar, program yapımcıları, turizm yazarları, editörler var. Çok zengin bir topluluk. Programın ilk gününde misafirlerimize şehir turu yaptık.”

Şehir turunun ardından programın açılışı Cumhuriyet Üniversitesi nde yapıldı. Konuşmacılar Sivas’ın sahip olduğu değerlerin nasıl korunması gerektiğinden, UNESCO’nun seçim kriterlerine kadar geniş yelpazede bilgiler verdi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...