Bakanlık şikayetler üzerine harekete geçti! Yemek siparişinde yeni dönem başlıyor
Bakanlık, hamburger, döner, iskender ve köfte gibi et ürünlerinde gramaj bilgilerinin açık ve eksiksiz şekilde sunulması için ilgili federasyonlara uyarı yazısı gönderdi.
İnternet üzerinden yemek siparişi, günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelirken ürünlerin içeriği ve miktarına ilişkin eksik bilgilendirmeler tüketicilerin tepkisine neden oluyor. Özellikle bazı restoranların çevrim içi menülerinde et gramajına yer vermemesi, tüketicilerin farklı işletmelerin ürünlerini fiyat ve miktar bakımından karşılaştırmasını zorlaştırıyor.
Artan şikâyetler üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı, dijital platformlarda satışa sunulan hazır et ürünlerine ilişkin bilgilendirmeleri mercek altına aldı.
HAMBURGER, DÖNER VE KÖFTE SİPARİŞLERİNDE GRAMAJ UYARISI
Ticaret Bakanlığının ilgili federasyonlara gönderdiği yazıda, internet üzerinden satışa sunulan kırmızı ve beyaz et içeren tüketime hazır ürünlerin bilgilendirme bölümlerinde eksiklikler bulunduğuna dikkat çekildi.
Özellikle hamburger, döner, iskender ve köfte gibi sık sipariş edilen ürünlerde bazı işletmelerin gramaj bilgisi paylaştığı, bazılarının ise bu bilgiyi hiç belirtmediği veya eksik sunduğu ifade edildi.
Bakanlık, tüketicilerin satın alacakları ürünün miktarını öğrenebilmesi ve farklı işletmelerin sunduğu seçenekleri karşılaştırabilmesi için gramaj bilgilerinin açıkça belirtilmesinin önemini vurguladı.
ONLINE YEMEK SİPARİŞLERİNDE AÇIK BİLGİLENDİRME
Bakanlığın yazısında, mesafeli satışlarda tüketicilerin satın alacakları ürünlerin temel nitelikleri hakkında açık ve anlaşılır şekilde bilgilendirilmesi gerektiği hatırlatıldı.
Bu kapsamda internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden verilen yemek siparişlerinde, ürünlerin içeriği ve miktarına ilişkin bilgilere tüketicilerin kolaylıkla ulaşabilmesi gerektiği belirtildi.
Gramaj bilgilerinin eksik olması, özellikle benzer fiyatlarla satışa sunulan ürünler arasında sağlıklı bir karşılaştırma yapılmasını güçleştiriyor. Yapılan uyarıyla tüketicilerin sipariş vermeden önce satın alacakları ürünün özellikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olması amaçlanıyor.
BAKANLIKTAN SEKTÖR KURULUŞLARINA ÇAĞRI
Ticaret Bakanlığı, ilgili federasyonlardan dijital mecralarda satışa sunulan hazır et ürünlerinin gramaj bilgilerinin doğru ve eksiksiz biçimde paylaşılması için gerekli çalışmaların ivedilikle tamamlanmasını istedi.
Bakanlığa ulaşan şikâyetlerde, bazı işletmelerin ürünlerinde kullanılan et miktarını belirtmediği, bazılarının ise gramaj bilgilerini eksik sunduğu bildirildi.
Bakanlığın uyarısının ardından sektör kuruluşlarının ve işletmelerin ürün açıklamalarındaki eksiklikleri gidermesi bekleniyor. Düzenlemeye yönelik çalışmaların, internet üzerinden yemek siparişi veren tüketicilerin ürün miktarını önceden öğrenmesine ve daha bilinçli tercihler yapmasına katkı sağlaması hedefleniyor.