ABD’nin THAAD Hamlesi Orta Doğu’daki Gerilimi Artırdı
Orta Doğu’daki savaş gerilimi artarken, ABD’nin kritik bir adım attığı iddia edildi. ABD, gelişmiş hava savunma sistemi THAAD’ın bazı bileşenlerini Güney Kore’den Orta Doğu’ya kaydırdı. Hamlenin, İran kaynaklı olası balistik füze saldırılarına karşı önlem amacı taşıdığı belirtiliyor.
THAAD sistemi, balistik füzeleri atmosferin üst katmanında imha edebilen gelişmiş bir savunma sistemi olarak biliniyor. ABD ordusu, bu sistemi özellikle yüksek tehdit altındaki bölgelerde konuşlandırarak müttefiklerini ve askeri üslerini korumayı hedefliyor. The Washington Post’a konuşan ABD’li yetkililer, Pentagon’un belirli parçaları bölgedeki güvenlik riskleri nedeniyle Orta Doğu’ya kaydırdığını ifade etti. Yetkililer, bu hamlenin acil bir silah eksikliğinden değil, İran’ın olası misilleme saldırılarına karşı alınmış bir önlem olduğunu vurguladı.

Güney Kore tarafında ise Devlet Başkanı Lee Jae Myung, ABD Kore Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda bazı sistemlerin ülke dışına konuşlandırılabileceğini belirtti. Lee, böyle bir hamlenin Kuzey Kore’ye karşı caydırıcılık stratejisini etkilemeyeceğini ifade etti ancak THAAD transferini doğrudan doğrulamadı.
Uzmanlar, ABD’nin olası THAAD kaydırmasının bölgedeki gerilimi artırabileceğini belirtiyor. Sistem, kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı kritik önlem sağlıyor. Temel bileşenleri arasında fırlatma rampaları, önleyici füzeler, AN/TPY-2 radar sistemi ve komuta kontrol merkezi bulunuyor. THAAD, füzelere kinetik enerjiyle çarpma yöntemiyle imha gerçekleştiriyor.
Sistem, önleme irtifası yaklaşık 150 km, menzili ise 200 km civarında olan kısa ve orta menzilli balistik füzeleri hedef alabiliyor. ABD, THAAD’ı daha önce Güney Kore, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Guam’daki üslerde konuşlandırmıştı. Orta Doğu’ya kaydırılması, bölgedeki stratejik dengeler açısından kritik bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
ABD’nin bu hamlesi, İran kaynaklı tehditler karşısında bölgedeki savunma kapasitesini artırma amacını taşıyor ve Orta Doğu’daki gerilimi daha da tırmandırma potansiyeli taşıyor.