Bursa’da nektarin fiyatları yeniden yükseldi
Türkiye’nin önde gelen şeftali ve nektarin üretim bölgelerinden Bursa’nın Gürsu ilçesinde, geç dönemde hasat edilen nektarinlerde fiyat hareketliliği yaşanıyor. Yaz aylarında kilogram fiyatı 10 liraya kadar gerileyen ürün, sezonun son bölümünde tarlada 30-40 liradan alıcı bulmaya başladı.
Bursa’da tarımsal üretim ve bölgedeki çalışmalarla ilgili güncel bilgilere Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üzerinden ulaşılabiliyor.
Fiyatlardaki yükselişte, yaz döneminde yaşanan yoğun arzın ardından piyasadaki nektarin miktarının azalması belirleyici oldu. Temmuz ve ağustos aylarında birçok çeşidin aynı dönemde olgunlaşması, piyasaya yüksek miktarda ürün girmesine neden oldu. Buna ihracatın beklenen seviyeye ulaşamaması da eklenince üreticinin elindeki ürünün önemli bölümü düşük fiyatlardan satılmak zorunda kaldı.
Bu süreçte bazı üreticilerin düşük fiyatlar nedeniyle ağaçlarını kesme yoluna gittiği belirtildi. Ancak sezonun ilerleyen bölümünde tarladaki ürünün azalmasıyla birlikte arz-talep dengesi yeniden şekillendi ve fiyatlar yukarı yönlü hareket etti.

Geç dönem nektarin üreticisinin yüzünü güldürdü
Sezonun son bölümünde hasat edilen geçici nektarin çeşitleri, fiyatların toparlanmasında önemli rol oynadı. Şeftali ve standart nektarin çeşitlerine kıyasla soğuk hava depolarında yaklaşık iki ay bozulmadan muhafaza edilebilen bu ürünler, dış pazarlarda da talep görüyor.
Geçici nektarinlerin başta Rusya, Azerbaycan, Balkan ülkeleri ve Orta Asya pazarlarına gönderildiği ifade ediliyor. Ürünün daha uzun süre dayanabilmesi ve ihracat açısından değer taşıması, sezon sonunda fiyatların desteklenmesine katkı sağladı.
Bu yıl Türkiye genelinde şeftali üretiminin yüzde 88 artarak 835 bin tona, nektarin üretiminin ise yüzde 107 yükselerek 414 bin tona ulaşması bekleniyor. Yüksek üretim beklentisine rağmen sezon içerisindeki arzın zamana ve çeşitlere göre değişmesi, üretici fiyatlarında belirgin dalgalanmalara yol açtı.

“10 liradan 30-40 liraya kadar çıktı”
Gürsu Ziraat Odası Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım, sezon boyunca yaşanan fiyat değişimini arz ve talep dengesi üzerinden değerlendirdi.
Yıldırım, yaz döneminde piyasada ürün miktarının fazla olduğunu ve ihracatın yeterli seviyede gerçekleşmemesi nedeniyle ürünlerin tüccarın elinde kaldığını belirtti. Bu durumun piyasadaki fiyatları aşağı çektiğini ifade eden Yıldırım, sezonun sonuna gelinmesiyle tablonun değiştiğini söyledi.
Yıldırım, geç dönem çeşitlerin piyasaya girmesi ve tarladaki ürün miktarının azalmasıyla kilogram fiyatının 10 liradan 30-40 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Geç dönem üreticisinin, orta dönem üreticisine göre daha avantajlı bir tabloyla karşılaştığını aktaran Yıldırım, bazı ürünlerin dalında 30 liradan satıldığını ve hasadın tüccar tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.
Ancak üretim maliyetlerindeki artışın da altını çizen Yıldırım, işçilik ve girdi giderlerinin geçen yıla göre önemli ölçüde yükseldiğini, bu nedenle mevcut fiyat seviyelerinin üreticinin maliyetlerini ancak karşılayabildiğini söyledi. Buna rağmen kilogram başına 10 liralık fiyatla kıyaslandığında 30-40 liralık seviyelerin üretici açısından daha olumlu olduğunu kaydetti.

Çiftçi: Geç dönem nektarin piyasayı hareketlendirdi
Gürsu’da üretim yapan çiftçi İsmet Yıldırım da özellikle ağustos ayında yaşanan fiyat düşüşüne dikkat çekti. Tüm çeşitlerin aynı dönemde olgunlaşmasının piyasada yoğun ürün arzına neden olduğunu belirten Yıldırım, bu dönemde orta sezon üreticilerinin ciddi sıkıntı yaşadığını söyledi.
Sezonun son bölümüne yaklaşılmasıyla birlikte geçici nektarin çeşitlerinin hasadına başladıklarını aktaran Yıldırım, piyasadaki ürün miktarının azalmasının fiyatları olumlu yönde etkilediğini ifade etti.
Geç dönem nektarinin hem üreticiyi hem de tüccarı memnun eden bir tablo oluşturduğunu belirten Yıldırım, bu çeşitlerin dış pazarlardaki değerinin yanı sıra dayanıklılık özelliğinin de fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu dile getirdi.
Böylece sezon içerisinde kilogramı 10 liraya kadar gerileyen nektarin fiyatları, ürün arzının azalması ve geç dönem çeşitlerin piyasaya girmesiyle birlikte yeniden 30-40 lira seviyesine ulaştı.