Fırat Üniversitesi öğrencilerinden TEKNOFEST başarısı
Elazığ’da eğitim faaliyetlerini sürdüren Fırat Üniversitesi öğrencileri, teknoloji ve mühendislik alanındaki çalışmalarını önemli bir dereceyle taçlandırdı. Üniversite öğrencilerinden oluşan EGM Mavera Marine Takımı, TEKNOFEST 2026 Mavi Vatan kapsamında gerçekleştirilen İnsansız Deniz Aracı Yarışması’nda Türkiye birincisi oldu.
Öğrencilerin ortaya koyduğu bu başarı, yalnızca takım açısından değil, Fırat Üniversitesi ve Elazığ açısından da önemli bir gurur kaynağı olarak değerlendirildi. Gençlerin teknoloji geliştirme, inovasyon ve mühendislik alanlarında sahip oldukları bilgi ve becerileri yarışma ortamında ortaya koymaları, üniversitelerde yürütülen uygulamalı çalışmaların önemini bir kez daha gündeme taşıdı.
TEKNOFEST tarafından düzenlenen İnsansız Deniz Aracı Yarışması, gençlerin otonom deniz araçları alanındaki kabiliyetlerini geliştirmelerini ve farklı teknolojik çözümler üretmelerini amaçlıyor. Yarışmanın resmi açıklamasına göre takımlar; algılama, seyir, karar verme, haberleşme ve görev planlama gibi farklı teknik alanlarda geliştirdikleri çözümlerle mücadele ediyor. 2026 yılı yarışmasının final aşaması 20-23 Ağustos tarihleri arasında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda gerçekleştirildi.

EGM Mavera Marine Takımı Türkiye birincisi oldu
TEKNOFEST 2026 Mavi Vatan organizasyonunda farklı teknoloji kategorilerindeki yarışmalar gençlerin geliştirdiği projelere ev sahipliği yaptı. İnsansız Deniz Aracı Yarışması da denizcilik teknolojileri ve otonom sistemler alanındaki çalışmaların sergilendiği yarışmalardan biri oldu.
Bu kapsamda mücadele eden Fırat Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu EGM Mavera Marine Takımı, yarışmayı Türkiye birinciliğiyle tamamladı. Takımın elde ettiği derece, öğrencilerin akademik eğitim kapsamında kazandıkları teorik bilgileri teknoloji geliştirme süreçleriyle bir araya getirebildiklerini ortaya koyan önemli bir sonuç olarak öne çıktı.
TEKNOFEST’in resmi yarışma bilgilerinde, İnsansız Deniz Aracı Yarışması’nın özellikle otonom deniz araçlarının görev icra kabiliyetlerinin geliştirilmesine odaklandığı belirtiliyor. Yarışmacı ekiplerin algılama, seyir, karar mekanizmaları, iletişim ve görev planlaması gibi farklı başlıklarda çözüm üretmeleri bekleniyor.
Fırat Üniversitesi öğrencilerinin bu kapsamlı yarışmada zirvede yer alması, üniversitenin öğrencilerini yalnızca teorik eğitimle değil, aynı zamanda proje üretme ve teknoloji geliştirme süreçleriyle desteklemesinin önemini de gösterdi. Öğrencilerin ekip çalışması içerisinde bir teknoloji projesini geliştirmesi, test etmesi ve yarışma şartlarında ortaya koyması, elde edilen Türkiye birinciliğinin dikkat çeken yönleri arasında bulunuyor.
TEKNOFEST Mavi Vatan etkinlikleri 20-23 Ağustos 2026 tarihleri arasında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlendi. Festival kapsamında İnsansız Deniz Aracı Yarışması’nın yanı sıra İnsansız Su Altı Sistemleri ve Su Altı Roket yarışmaları gibi farklı teknoloji mücadeleleri de gerçekleştirildi.

Rektör Göktaş’tan öğrencilere tebrik mesajı
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş da EGM Mavera Marine Takımı’nın elde ettiği Türkiye birinciliği sonrasında öğrencileri ve projeye katkı sağlayan akademisyenleri tebrik etti.
Rektör Göktaş, yaptığı değerlendirmede takımın başarısından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “TEKNOFEST 2026 Mavi Vatan İnsansız Deniz Aracı Yarışması’nda Türkiye birincisi olarak bizlere büyük bir gurur yaşatan EGM Mavera Marine Takımımızı yürekten kutluyorum” dedi.
Öğrencilerin ortaya koyduğu çalışmanın arkasında azim, bilgi birikimi ve üretkenliğin bulunduğuna dikkat çeken Göktaş, Türkiye birinciliğine ulaşan Fırat Üniversitesi öğrencilerini ayrıca tebrik etti.
Rektör Göktaş açıklamasında danışman hocaların ve başarıya katkı sağlayan tüm kişilerin de emeğine vurgu yaparak, öğrencileri ve akademisyenleri kutladı. Göktaş, takımın elde ettiği başarının devamını diledi.
Fırat Üniversitesi’nin resmi internet sitesinde de üniversitenin akademik ve bilimsel faaliyetlerine ilişkin güncel duyurular yer alıyor.
EGM Mavera Marine Takımı’nın TEKNOFEST 2026 Mavi Vatan İnsansız Deniz Aracı Yarışması’nda elde ettiği Türkiye birinciliği, Elazığ’dan ulusal teknoloji yarışmalarına katılan gençlerin ulaştığı başarılar açısından da dikkat çekici bir örnek oldu. Öğrencilerin mühendislik ve teknoloji alanındaki çalışmalarını yarışma ortamına taşıyarak Türkiye genelinde birinci olması, üniversite gençliğinin proje geliştirme ve yenilikçi teknolojiler üretme kapasitesini ortaya koydu.
Bu sonuçla birlikte Fırat Üniversitesi öğrencileri, Türkiye’nin en önemli teknoloji organizasyonlarından biri olan TEKNOFEST’te deniz teknolojileri kategorisinde zirvede yer alarak üniversitelerini başarıyla temsil etti.