reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14
sivas360 Yaşam Hat Sanatında Uluslararası Bir Köprü: Ukandalı Öğrenci Kalema'nın Sivas'tan Uganda'ya Uzanan Hedefi

Hat Sanatında Uluslararası Bir Köprü: Ukandalı Öğrenci Kalema'nın Sivas'tan Uganda'ya Uzanan Hedefi

Sivas, kültürel zenginliğini sınırların ötesine taşıyan bir hikayeye ev sahipliği yapıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde hemşirelik eğitimi alan Ugandalı öğrenci Ukasha Kalema, Sivas'ta tanıştığı hüsn-i hat sanatını memleketi Uganda'ya taşımaya hazırlanıyor.

KAYNAK: İHA

Sivas’ta hüsn-i hat eğitimi alan Ugandalı üniversite öğrencisi, öğrendiği sanatı ülkesinde de sürdürmeyi hedefliyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Ugandalı Ukasha Kalema ortaokul döneminde aldığı Arapça derslerinden etkilenerek hüsn-i hat sanatına merak saldı. Kalema, üniversite öğrenimini görmek için geldiği Sivas’ta 1 buçuk yıldır İhramcızade Kültür Merkezinde hat sanatı eğitimi alıyor. Hocası ve arkadaşları tarafından da çok sevilen Kalema, eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine dönerek hat sanatını sürdürmeyi ve camilerde süsleme çalışmalarına katkı sunmayı hedefliyor.

"Biz onu yabancı değil de kendimizden birisi olarak gördük"

Hattat Halit Köksal, Ukasha’nın ilk geldiğinde çok çekingen davrandığını belirterek,

"12 yıldır İhramcızade kültür merkezinde hüsn-i hat dersi veriyoruz. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden de çok öğrenci arkadaşımız geliyor. Ukasha’da Uganda’dan Sivas’a eğitim görmek için gelen öğrenci arkadaşımız. Buraya kendi isteği ile geldi, kayıt oldu. Zaten güzel bir Türkçesi olduğu için tanışıp kaynaştık. Biz onu yabancı değil de kendimizden birisi olarak gördük. Biz zaten kurslara öğrencimizi almadan önce onunla bir ön konuşma gerçekleştiriyoruz. Çünkü emek vereceğiz ve öğretmeye çalışacağız. Bizim kültürümüzden uzak bir kültüre sahip olduğu için başta biraz çekingen davrandı. Ama biz ona samimi davranıp arkadaşlık yaptık. Geleneksel duamız olan "Rabbi Yessir" duası ile başladık. Daha sonra çekinmeyi bırakınca da eli açıldı"

diye konuştu.

"Sivas’a üniversite için gelene kadar hüsn-i hat sanatını hiç görmemiştim"

Hat sanatı öğrencisi Ugandalı Ukasha Kalema, hüsn-i hat sanatının birçok çeşidinin olduğunu ve öğrenmesinin de zor olduğunu belirterek,

"Hat sanatına merakım ortaokula giderken başladı. Arapça derslerinde tahtaya yazılan harfleri görünce ‘bende bu kadar güzel yazabilir miyim?’ diye düşünmeye başladım. Sivas’a üniversite için gelene kadar hüsn-i hat sanatını hiç görmemiştim. Hat eğitimi alabileceğim bir yer aramaya başladım. İhramcızade Kültür Merkezinin önünden geçerken içeriye gördüm ve girdim. Ahşap bina olması ve atölyenin içerisi benim çok ilgimi çekti. hüsn-i Hat tabelasını görünce sevindim ve içeride birisi vardır diye umut ettim. İçeriye girip hocama selam verdim. Hocama, ‘öğrenciniz olabilir miyim’ diye rica ettim. Tam öğrendim diyemem ama ilk başlardaki yazılarıma göre ilerleme kaydettim. Hocam ile beraber gittiği yere kadar kendimi geliştireceğim. hüsn-i hat geniş bir sanat ve yazı çeşitleri çok. Uganda’ya döndüğümde bu sanatı devam ettirmek ve oradakilere öğretmek isterim. Uganda’da böyle bir sanat görmemiştim oradaki camilerimize de böyle güzel bir sanatla süsleme yapılabilir"

dedi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...