Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2026-2027 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yükseköğretim sisteminin katettiği mesafeyi, planlanan reformları ve istihdam hedeflerini kamuoyuyla paylaştı. Konuşmasına Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Harran Üniversitesi korosunun seslendirdiği dinletiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek yaşam hakları gasbedilen Gazzeli öğrencilere ve mazlumlara Türkiye'nin desteğini yineledi.
Bilgi Üretiminin Tarihsel Kökenleri ve Hakikat Arayışı
Tarih boyunca İslam ve Doğu medeniyetlerinin bilimin gelişimindeki rolüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı üniversitelerinin kurumsal temellerinde bu mirasın yattığını belirtti. Geçmişten ilham almanın önemini vurgulayan Erdoğan, bilginin hakikate ulaşmada temel araç olduğunu kaydederek şu değerlendirmede bulundu:
"Cevizin kabuğunu kırıp özüne inemeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder. Bizim zihin haritamızda bilginin odağında anlam, anlamın çekirdeğinde ise hakikat vardır. Bilimin hakikate giden yol olarak ele alınması bu anlayışın yansımasıdır."

Yapay Zeka Çağında Akademik Derinlik ve İnsan Faktörü
Yükseköğretim kurumlarının yalnızca bilgi aktaran değil, yeni bilgi üreten ve toplumsal sorunlara çözüm getiren merkezler olması gerektiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapay zekanın araştırma dünyasına getirdiği kolaylıkların yanı sıra risklere de dikkat çekti. Zahmetsiz edinilen bilginin kalıcı olamayacağını belirten Erdoğan, uyarısını şu sözlerle aktardı:
"Akademide yolda olmak kimi zaman menzile ulaşmaktan daha faydalıdır. Tıpkı karanlık fabrikalarda gördüğümüz gibi akademik süreçlerde de insan faktörü artık giderek azalıyor. Araştırmaya dayanmayan, hiçbir çaba harcanmadan edinilen bilgi suya yazılan yazı misali anında silinir, kaybolur, unutulur."
Yükseköğretimde Fırsat Eşitliği ve Altyapı Yatırımları
Ülke genelindeki üniversite sayısının 76'dan 208'e yükseltildiğini, yurt yatak kapasitesinin ise 1 milyona ulaştırıldığını hatırlatan Erdoğan, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik atılan adımları savundu. Harçların kaldırılması ve bursların artırılmasıyla her gelir grubundan gencin eğitime erişiminin güvenceye alındığını belirten Erdoğan, eleştirilere şu ifadelerle yanıt verdi:
"Üniversitelerin yaygınlaşmasına karşı çıkmak, eğitimde fırsat eşitliğine karşı çıkmak demektir. Türkiye gibi farklı toplum katmanları arasındaki geçişte eğitimin halen belirleyici olduğu ülkelerde işçinin, emekçinin, çiftçinin çocuğuna 'İşçisin sen, işçi kal' demektir. Hata yapan, istismar eden varsa hesabı sorulur ancak 81 ilimize üniversite açma politikamız toptancı anlayışla hedef alınamaz."
Küresel Başarılar ve Kadın Akademisyenlerin Gücü
Türkiye'nin 6,3 milyon öğrenci ve 190 bin akademik personel ile geniş bir yükseköğretim ağına sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası yayın sıralamasında Türkiye'nin 213 ülke arasında 15. sıraya yükseldiğini ifade etti. 2026 yılı itibarıyla 6 Türk üniversitesinin ilk 500'e girdiğini, orta vadedeki hedefin ise ilk 100 içerisine en az iki üniversite sokmak olduğunu belirtti. Erdoğan, kadın akademisyen oranının yüzde 47,17 seviyesine ulaşmasından ve öğrenim hakkı kesintiye uğrayan gençlere yönelik çıkarılan yasal düzenlemelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Sanayi Odaklı Eğitim Modeliyle 120 Bin Öğrenciye İstihdam
Üniversite-sanayi entegrasyonunu güçlendirmek amacıyla işletmede mesleki eğitim modelinin genişletileceğini müjdeleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne eğitimde ne istihdamda yer alan gençlerin sayısını en aza indirmeyi hedeflediklerini bildirdi. Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulları Projesi'nde yüzde 90'a varan istihdam oranına ulaşıldığını belirten Erdoğan, yeni süreci şu sözlerle duyurdu:
"7 ilimizde pilot uygulama olarak başlattığımız işletmede mesleki eğitim modeliyle bu hamleyi şimdi bir adım daha ileri taşıyoruz. İlk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya ve Gaziantep illerimizde 185 mesleki ön lisans programında öğrenim gören 120 bin öğrenciyle bu süreci başlatacağız."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda 2026 YÖK Üstün Başarı Ödülleri'ne layık görülen akademisyen ve kurumları tebrik ederek yeni akademik dönemin hayırlı olması temennisinde bulundu.