Sivas’ta Gaziler Günü Törenindeki Madalya Tartışması Büyüyor
Sivas’ta 19 Eylül Gaziler Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törenin ardından Devlet Övünç Madalyası üzerinden başlayan tartışma yeni bir açıklamayla yeniden gündeme geldi. Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği eski Başkanı Mustafa Hızal, törende bazı kişilerin “sahte Devlet Övünç Madalyası” taşıdığını öne sürdü.
Hızal’dan Madalya Açıklaması
Mustafa Hızal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu sırasında “sahte madalya” kullanıldığını iddia etti.
Hızal, Devlet Övünç Madalyası'nın Cumhurbaşkanlığı makamınca hak sahiplerine tevcih edilen resmi bir madalya olduğunu belirterek, herhangi bir dernek veya kişinin devlet makamlarının yerine geçerek bu nitelikte bir madalya tasarlayıp dağıtamayacağını savundu.
Sivas Valiliği'nin resmi kayıtlarında da Devlet Övünç Madalyalarının hak sahiplerine devlet tarafından takdim edildiği görülüyor. Valiliğin 18 Mart 2025 tarihli açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sivas'taki şehit aileleri ve gazilere gönderilen madalya ve beratların Vali Yılmaz Şimşek tarafından sahiplerine teslim edildiği belirtiliyor.
“Sessiz Kalamazdım” Dedi
Hızal, açıklamasında Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Deveci'yi de eleştirdi. 19 Eylül Gaziler Günü'nde yaşandığını öne sürdüğü duruma sessiz kalamayacağını belirten Hızal, konuyla ilgili yetkili makamların harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Hızal, söz konusu uygulamanın Devlet Övünç Madalyası taşıyan gaziler ve şehit aileleri açısından da sorun oluşturduğunu savundu.
Cumhurbaşkanlığı Makamına Atıfta Bulundu
Hızal, açıklamasında madalya tartışmasını Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilişkilendirerek, söz konusu uygulamanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makamına yönelik saygısızlık olduğunu ileri sürdü.
Hızal ayrıca, söz konusu uygulamaya göz yumulduğunu düşündüğü idarecilerin de sorumluluğu bulunduğunu savunarak, yetkili makamları inceleme yapmaya çağırdı.
Gaziler Günü Töreninde Çelenk Sunulmuştu
Sivas'ta 19 Eylül Gaziler Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde resmi tören düzenlenmişti. Törende Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Coşar, Sivas Belediye Başkan Vekili Abdurrahim Ceyhan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Fuat Ahıskalı ile Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Fatih Deveci tarafından çelenk sunulmuştu.
Hızal ise tartışmanın odağındaki madalyalarla ilgili iddialarının araştırılması gerektiğini belirterek açıklamasını sürdürdü.
“Makam ve Mevki Beklentim Yok”
Mustafa Hızal, açıklamasının son bölümünde herhangi bir makam veya mevki beklentisinin bulunmadığını ifade etti. Gaziliğin kendisi için en önemli şeref olduğunu belirten Hızal, geçmişte yaptığı çalışmaların Sivas kamuoyu tarafından bilindiğini savundu.
Hızal'ın açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen madalya tartışmasıyla ilgili olarak, tarafların ve yetkili makamların yapacağı açıklamalar bekleniyor.