İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Hamaney ve Pezeşkiyan bildiğim kadarıyla hayatta
Abbas Arakçi, ABD merkezli NBC News’e yaptığı açıklamada yaşanan askeri hareketliliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gerilimin arttığı süreçte, İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasında süren nükleer anlaşmazlık görüşmelerine rağmen askeri operasyonların başlaması dikkat çekti. İsrail ve ABD koordinasyonunda İran’a yönelik hedefli saldırılar düzenlendiği iddia edilirken, saldırılarda üst düzey bazı isimlerin hedef alındığı öne sürüldü. İran yönetimi ise saldırılara misilleme yapıldığını açıkladı.
Arakçi, yaptığı açıklamada bu gelişmeleri “gayrimeşru” olarak nitelendirerek, ülkesinin saldırılara sessiz kalmayacağını vurguladı. “Onların bize saldırmasını oturup izleyemeyiz, mutlaka karşılık vereceğiz” ifadelerini kullanan Arakçi, sürecin diplomatik müzakereler devam ederken başlamasına da tepki gösterdi.
İsrailli güvenlik yetkililerinin İran lideri hakkında ortaya attığı iddialara da değinen Arakçi, “Ali Hamaney ve Mesud Pezeşkiyan bildiğim kadarıyla hayatta” açıklamasını yaptı.
Öte yandan Arakçi, ABD iç siyasetindeki gelişmelerin de karar süreçlerine etkili olabileceğini ima ederek, Donald Trump’ın kamuoyu araştırmalarındaki oy düşüşlerinin bu tür askeri hamleleri tetiklemiş olabileceğini belirtti.
ABD ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin üçüncü turunun geçtiğimiz günlerde Cenevre’de yapıldığı, dördüncü tur görüşmeler için ise Viyana’nın gündeme geldiği öğrenildi. Arakçi, askeri müdahalelerin diplomatik süreci zora soktuğunu ve müzakere masasında ilerleme sağlanmasının güçleştiğini ifade etti.
Yetkililer, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiğini ve karşılıklı açıklamaların önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini belirtiyor.