Sivas'ta Tarih Turizmi Parlıyor: 752 Yıllık Selçuklu Mirası Gök Medrese'ye Turist Akını!
Sivas’ın simge tarihi yapılarından biri olan ve Selçuklu döneminin ihtişamını, zarafetini günümüze taşıyan asırlık Gök Medrese, hafta sonunda adeta ziyaretçi akınına uğradı. Yerli ve şehir dışından gelen turistlerin Sivas'taki ilk duraklarından biri haline gelen 752 yıllık büyük miras, büyüleyici dokusuyla ziyaretçilerini asırlar öncesine götürüyor.
752 Yıllık 'Mavi' İhtişam Görkemini Koruyor
Anadolu Selçuklu Veziri Fahreddin Ata Bin Ali Bin Hüseyin tarafından 1271 yılında inşa ettirilen bu eşsiz yapı, cephesindeki ve iç mekanlarındaki göz alıcı çinilerinden ötürü halk arasında "Mavi Medrese" olarak da anılıyor. Selçuklu mimarisi ve taş işçiliğinin dünyadaki en nadide örnekleri arasında gösterilen medrese, aradan geçen yüzyıllara meydan okuyarak görkemini korumaya devam ediyor.
Uzun yıllar süren titiz ve kapsamlı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla 2021 yılında yeniden kapılarını açan Gök Medrese, özellikle yaz aylarında ve hafta sonlarında yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahne oluyor. Medresenin meşhur mavi çini süslemeleri ve adeta bir dantel gibi işlenen taş oymaları, hem tarih meraklılarından hem de fotoğraf tutkunlarından tam not alıyor.
"Buraya Geldiğiniz Zaman Adeta Geçmişe Gidiyorsunuz"
Hafta sonu tatilini fırsat bilerek Gök Medrese'nin eşsiz atmosferini solumak isteyen çok sayıda ziyaretçi, yapıya olan hayranlığını gizleyemedi. İzmir'den Sivas'a kültür turu için gelen Derya Tunç, tarihi atmosferin insanı derinden etkilediğini belirterek şunları söyledi:
"Gök Medrese'yi çok övüyorlardı, biz de gezip yerinde görelim dedik. Sivas’ın hem tarihi yerlerini keşfediyoruz hem de meşhur lezzetlerini tadacağız. Şu anda burada çok yoğun bir kalabalık var. İzmir’den geldim ve böyle tarihi mekanları gezmeyi çok seviyorum. Herkesin buralara gelmesini, bu mistik atmosferi solumasını isterim. Buraya geldiğiniz zaman ister istemez duygulanıyorsunuz. Tarihi eserleri yakından incelediğinizde adeta geçmişe gidiyor, o dönemde insanların neler hissettiğini, nasıl bir işçilik sergilediğini anlıyorsunuz."

"Vatanımızın Bu Güzelliğini Herkes Görmeli"
Ankara'nın Polatlı ilçesinden kente ziyarete gelen Sultan Bilici ise medresedeki kalabalıktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarihi mirasa sahip çıkılmasının önemine vurgu yaptı:
"Vatanımızın güzelliğini, zenginliğini herkes gelip görsün. Az önce içerde çok fazla bir yoğunluk vardı, bu cıvıl cıvıl ortamı görmek çok güzel bir şey. Eski tarihimizi bizler nasıl görüyorsak, genç nesiller ve yabancı turistler de gelip görmeli. Bu vatanın ne kadar köklü bir geçmişe sahip olduğunu, atalarımızın geride nasıl şaheserler bıraktığını bu eserlere bakarak daha iyi anlıyoruz."
Tarih, kültür ve sanatın harmanlandığı Gök Medrese, Sivas turizminin lokomotifi olmaya devam ediyor.