Belirti Vermeden İlerleyen Sinsi Göz Hastalıkları
Toplumda göz sağlığı konusundaki farkındalığı artırmayı amaçlayan 8 Ekim Dünya Görme Günü kapsamında klinik değerlendirmelerde bulunan Sivas Numune Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serap Eroğlu, görme yetisinin korunmasında zamanlamanın belirleyici faktör olduğuna işaret etti. Pek çok patolojik tablonun erken evrelerde tamamen semptomsuz bir seyir izlediğine dikkat çeken Eroğlu; glokom (göz tansiyonu), diyabete bağlı retinopati, makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) ve çeşitli retina bozukluklarının sessizce ilerleyebildiğini kaydetti. Bu tür rahatsızlıklarda meydana gelen hasarın çoğu zaman geri döndürülemez boyutlara ulaştıktan sonra fark edildiğini hatırlatan uzman hekim, geri dönülmez hasarlar oluşmadan hekime başvurmanın hayati rol oynadığını vurguladı.

Erken Yaşta Göz Muayenesi Görme Gelişimini Koruyor
Göz taramalarının yalnızca görmede bariz bir kusur ya da bulanıklık yaşandığında başvurulan bir yöntem olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Op. Dr. Eroğlu, periyodik muayenelerin genel sağlık taramalarının ayrılmaz bir unsuru kabul edilmesi gerektiğini aktardı. Pediatrik grupta erken dönem muayenelerinin görsel fonksiyonların sağlıklı gelişimi açısından vazgeçilmez olduğunun altını çizen uzman hekim, erişkin bireylerde ise yaş faktörü, diyabet, hipertansiyon ve genetik yatkınlık gibi değişkenlerin takip periyotlarını doğrudan belirlediğini ifade etti. Risk grubunda bulunan her bireyin şikâyeti olmasa dahi klinik gözetim altında kalması gerektiğini ekledi.
Uzun Süreli Ekran Kullanımı Göz Sağlığını Zorluyor
Günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelen dijital cihazların yarattığı risklere de değinen Op. Dr. Serap Eroğlu, monitör ve telefon ekranı karşısında aralıksız vakit geçirmenin görme konforunu zedelediğini söyledi. Dijital ekran karşısında periyodik molalar verilmesi ve fiziki mesafe kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini hatırlatan uzman hekim, özellikle büyüme çağındaki çocukların kapalı alanlardan ziyade açık havada, doğal ışık altında vakit geçirmelerinin görme sisteminin gelişimini doğrudan desteklediğini ifade etti.
Eroğlu, erken müdahalenin ve bireysel farkındalığın kalıcı hasarları engellemedeki gücüne vurgu yaparak sözlerini şu çağrıyla tamamladı:
"Görme kaybının önemli bir kısmı önlenebilir veya erken tanıyla tedavi edilebilir. Görmenizde bir değişiklik fark ettiğinizde ya da risk grubundaysanız göz muayenenizi ihmal etmeyin."