reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
15
sivas360 Sağlık Migrenden bu yöntemle kurtulabilirsiniz

Migrenden bu yöntemle kurtulabilirsiniz

Nöroloji Uzmanı Dr. Semih Alay, botoks yönetiminin migren ataklarını önleme, vücudun çeşitli bölgelerindeki istemsiz hareketleri tedavi etmede de kullanılan bir yöntem olduğunu söyledi

KAYNAK: İHA

Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Semih Alay, botoks hakkında önemli bilgiler verdi. Alay, botoksun halk arasında sadece estetik maksatlı kullanılan bir yöntem olduğunun bilindiğini ifade ederek, “Günümüzde botoks sözcüğü, maalesef halk arasında sadece estetik maksatlarla kullanılan bir yöntemi akla getirmektedir. Halbuki migren ataklarını önleme, vücudumuzda çeşitli bölgelerdeki istemsiz dil, göz ve el gibi kasılmaları giderme spastisite şeklindeki kas sertliklerini azaltma, gece uykuda görülen diş sıkmaları, aşırı terleme gibi problemleri düzeltme maksatları için de botoks kullanılabilmektedir” dedi.

Son 10 yıldır migren hastalarında da kullanılıyor

Alay, Botulinum toksinin son 10 yıldır migren hastalarında etkili bir biçimde kullanıldığını söyleyerek, “Botulinum toksini, bir bakteriden elde edilen bir toksin olmakla birlikte yaklaşık 60-70 yıldır tıpta insanlığın hizmetindedir. Kas ve sinir arasındaki iletişimi geçici olarak durdurarak, ilgili kasın kasılmasını engellemektedir. Son 10 yıldır migren hastalarında da etkili biçimde kullanılmaktadır. Migren toplumumuzda yüzde 20’lere varan oranlarda görülebilmekte olan, kişinin gündelik yaşam aktivitesini bozan ve işgücü kaybına neden olan bir hastalıktır. Botulinum toksini, özellikle kronik migren dediğimiz sık atak geçiren hastalarda, yapılan güncel çalışmalara göre yüzde 67 gibi anlamlı bir düzeyde etkinlik sağlayabilmektedir. Migren hasatlarına uluslararası kabul görmüş protokole göre toplam 31 noktaya, toplam 155 ünite botulinum toksini uygulaması yapılmaktadır. Alında 7 adet, şakaklarda iki yanlı 4 adet ve geri kalanı ensede, boyunda ve omuzlarda olan enjeksiyon noktaları mevcuttur. Enjeksiyon sonrası ilacın etkinliği 24-48 saatte başlamakta, 7-10 gün içerisinde net hale gelmekte ve yaklaşık 3-6 ay kadar devam etmektedir. Bir yıl içerisinde toplam 3-4 uygulama önerilen bu tedavi ile etki maksimum düzeye çıkmaktadır” dedi.

Botulinum toksini yaşam kalitesini arttırıyor

Nöroloji doktoru eliyle yapılması gereken botulinum toksini uygulamasının, migreni tamamen ortadan kaldırmayacağını ancak yaşam kalitesini bozan bu atakların sayısının ve şiddetini azaltacağına değinerek, “Botoks kürleri ile birlikte doktorunuzun uygun gördüğü ek önleyici tedavilerle ağrı sağaltımında başarı azami noktaya ulaşmaktadır. Ayrıca hamilelik ve süt emzirme dönemlerinde ilaç almaktan imtina eden kadınlara güvenli bir alternatif oluşturmaktadır. Yan etkiler, orijinal marka ilaçlar ile yok denecek kadar azdır. Nöroloji doktoru eliyle yapılması gereken botulinum toksini uygulaması, migreni tamamen ortadan kaldırmaz ancak yaşam kalitesini bozan bu atakların sayısını ve şiddetini azaltır. Yine de hastanın baş ağrısını tetikleyen durumlardan uzak durması, atak sırasında doğru ağrı kesicileri doğru sıra ile kullanması, baş ağrısı günlüğü tutması ve nöroloji uzmanı doktoru ile iyi bir iletişim içerisinde olması, tedavi sürecinde başarıyı getirecek önemli faktörlerdir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...