reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
15
sivas360 Kültür-Sanat Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda İlk İn-Situ Zemin Mozaiği Bulundu

Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda İlk İn-Situ Zemin Mozaiği Bulundu

Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda yapılan kazı çalışmalarında, bölgenin ilk in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve Doç. Dr. Seçkin Evcim’in bilimsel sorumluluğunda yürütülen kazılar sonucunda, Ordu ilinde ilk kez karşılaşılan bu nadir eserin 5 ile 6’ıncı yüzyıl arasına tarihlendirildiği belirtildi.

KAYNAK: İHA

Ordu’daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı’nda in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve Doç. Dr. Seçkin Evcim’in bilimsel sorumluluğunda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında rastlanılan eserin Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıdığı belirtildi. Açıklamada, Aziz Konstantin ve Helena Manastırı Kilisesi’nde açığa çıkarılan in-situ zemin mozaiği, üslup ve biçim dikkate alındığında 5 ile 6’ıncı yüzyıl arasına tarihlendirilebildiği bilgisi verildi.

In-situ zemin mozaiği üslup ve biçim bağlamında değerlendirildiğinde kullanılan geometrik ve bitkisel motiflerin Erken Bizans döneminde yaygın olarak kullanıldığı kaydedilen açıklamada,

“Daha çok bordürlerde karşılaşılan rhombusun burada bir panoyu oluşturduğu görülüyor. Rhombus ve etrafındaki labrysler ile oluşturulan panonun benzerlerini Anadolu da görmek mümkün. Kıvrımlı akantus tasarımının da Erken Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Genellikle bordürlerde tercih edilen kıvrımlı akantusun doğayı yansıtan meyve motifleri ve hayvan figürleriyle birlikte işlendiği de görülüyor”

ifadeleri kullanıldı.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kazı çalışmalarında rastlanılan eserin Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıdığını kaydederek projede yer alan Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve kazı ekibine teşekkür etti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...