reklam
Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
15
sivas360 Kültür-Sanat Kulenin tarihini değiştirecek iddia

Kulenin tarihini değiştirecek iddia

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü Dr. Öğr. Emel Şenel Boy, Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yer alan Tokat Belediyesinden, İçişleri Bakanlığına gönderilen telgrafa dayanarak, Sultan Abdülhamit han tarafından inşa ettirilen Tokat Saat kulesinin bilindiği gibi 1902 yılında değil, 1900 yılında hizmete açıldığını ileri sürdü.

KAYNAK: İHA

Tokat şehrinin simgeleri arasında bulunan Tokat Saat kulesinin birçok kaynakta 1902 yılında tamamlandığı belirtiliyor.

Yapılan bir araştırma sonucunda tarihi saat kulesinin 1900 yılında tamamlandığı iddia edildi. Konu hakkında açıklamada bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü Dr. Öğr. Emel Şenel Boy,

"O dönemin gazetesi olan Tercüman-ı Hakikat gazetesinde Tokat belediyesinden İçişleri bakanlığına gönderilen telgraf name suretidir başlıklı yazıda, Tokat Saat kulesi başta olmak üzere birçok yapının 1900 yılında tamamlandığı bilgisi bulunmamaktadır. Saat kulesinin üzerinde bulunan kitabe Hicri olarak 1317 yılı yazmaktadır. Bu da bize yapının 1900 yılında tamamlandığını göstermektedir"

ifadelerini kullandı.

"Hrista usta kulenin yapımını 31 Ağustos 1900 yılında tamamlamıştır"

Tarihi saat kulesinin 1900 yılında tamamlandığını belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü Dr.Öğr. Emel Şenel Boy,

"Saat kuleleri, batılılaşma etkileri altında kalan Osmanlı bürokratlarının modernleşen kentlerin bir ihtiyacı olarak görülmektedir. Saat kulelerinin Osmanlı coğrafyasının tamamına yayılması 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Yılına tekabül etmekte olup 2. Abdülhamid valilere gönderdiği yazılarla saat kulelerini istemiştir. Bunun üzerine valiler bulundukları şehirlerin meydanlarına saat kuleleri yaptırmışlardır. Tokat saat kulesine baktığımızda Behzat semtinde bulunuyor. Resmi kurumların bulunduğu bir meydan olarak günümüze kadar gelmiştir. İnşaatı için bütçesinin bir kısmı belediye tarafından, bir kısmı ise halktan toplanan paralar ile sağlanmış. Saat kulelerine baktığımız zaman taş malzemenin kullanılmış olduğunu görmekteyiz. Taş malzeme yapının sağlamlığını sağlamıştır ve estetik katmıştır. Tokat saat kulesi Çarşamba kazasından gelen hrista usta tarafından yapılmıştır. İlk yapıldığında 27 metre yükseklikte yapılmıştır, saat mekanizması Fransa’dan sipariş edilmiştir. Samsun limanına gelen mekanizma karayoluyla Tokat’a gelmiştir. Hem inşaat hem de mekanizma için toplamda yüz bin kuruş ödenmiştir. O dönem için büyük bir miktardır. Hrista usta kulenin yapımını 31 Ağustos 1900 yılında tamamlamıştır"

dedi.

"Yapının 1900 yılında tamamlandığı bilgisi bulunmamaktadır"

Yapılan önceki araştırmalarda yazılan tarihin yapım tarihi olmadığını belirten Dr. Öğr. Emel Şenel Boy,

"Aslında birçok kaynakta yapının 1902 veya 1903 yıllarında bitirildiği geçmektedir. O dönemin gazetesi olan Tercüman-ı Hakikat gazetesinde Tokat belediyesinden İçişleri bakanlığına gönderilen telgraf name suretidir başlıklı yazıda Tokat Saat kulesi başta olmak üzere birçok yapının 1900 yılında tamamlandığı bilgisi bulunmamaktadır. Saat kulesinin üzerinde bulunan kitabe Hicri olarak 1317 yılı yazmaktadır. Bu bize yapının 1900 yılında tamamlandığını göstermektedir. Ekim 1900 yılında hriste ustaya nişan verilmiştir bu da bize yapının 1900 yılında tamamlandığını göstermektedir, daha öncesinde yapılan çalışmalarda tarihlendirmenin yanlış yapıldığını düşünmekteyiz. Yapı 15 yıl sonra bir onarım geçirmiştir, yapının tadilat sebebi sesinin duyulmasından dolayı 27 metre yükseklikten 33 metreye çıkarıldığı anlaşılmaktadır. Yapı günümüze kadar korunmuştur. Saat 8 günde bir tekrar kurulmaktadır"

şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...