Sivas
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11°
sivas360 Gündem Yenidoğan Çetesi Davasında 48. Duruşma Başladı

Yenidoğan Çetesi Davasında 48. Duruşma Başladı

İstanbul’da bebek hastaların özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine sevk edilerek ölümlerine neden olunduğu ve haksız kazanç sağlandığı iddialarına ilişkin davada 48. duruşma başladı.

İstanbul’da bebek hastaların özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerine sevk edilerek ölümlerine neden olunduğu ve haksız kazanç sağlandığı iddialarına ilişkin davada 48. duruşma başladı.

MUHABİR: Haber Merkezi
Yenidoğan Çetesi Davasında 48. Duruşma Başladı
 

Yenidoğan Çetesi Davasında 48. Duruşma Başladı

Aralarında doktor Fırat Sarı’nın da bulunduğu 10’u tutuklu 62 sanığın yargılandığı davada, sanıkların savunmaları alınmaya devam ediyor.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda görülen duruşmaya, suç örgütünün elebaşı olduğu iddia edilen tutuklu doktor Fırat Sarı, bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı. Bazı tutuklu sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Duruşma, Fırat Sarı’nın beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

Yenidoğan Çetesi İddianamede Nasıl Anlatıldı?

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, Fırat Sarı’nın elebaşı olduğu öne sürülen suç örgütünün sevk ve idaresinde doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in de rol aldığı belirtildi.

İddianamede, örgütün temel amacının işletmesini devraldığı yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlamak, 112 sevk sistemini devre dışı bırakmak ve Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) daha yüksek ödeme almak olduğu kaydedildi.

Sanıkların bazı bebeklerin sağlık durumlarını olduğundan daha ağır gösterdiği, hastanede yatış sürelerini gereksiz yere uzattığı ve bu yöntemlerle SGK’den yüksek ücretler tahsil ettiği öne sürüldü. Ayrıca bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı iddialarına da iddianamede yer verildi.

Bebeklerin sağlık durumlarına uygun hastanelere sevk edilmesi yerine, örgüt açısından daha fazla kazanç sağlayacağı değerlendirilen hastanelere yatırıldığı ve elde edilen gelirin bir bölümünün sağlık çalışanı olan sanıklar arasında paylaştırıldığı belirtildi.

İddianamede, sanıkların önceliğinin bebeklerin iyileşmesi değil, maddi kazanç elde etmek olduğu iddia edildi.

Sanıklar Hakkında Yüzlerce Yıl Hapis Cezası İsteniyor

İddianamede, Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında 10 bebeğin ölümüyle bağlantılı olarak çeşitli suçlardan toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edildi. Sanıklar için yöneltilen suçlamalar arasında ihmali davranışla kasten öldürme, nitelikli dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve resmî belgede sahtecilik bulunuyor.

Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise ihmali davranışla kasten öldürme, kişisel verileri hukuka aykırı şekilde ele geçirme, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve resmî belgede sahtecilik suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, 8’i kadın olmak üzere 44 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.

10 Hastanenin Ruhsatı İptal Edilmişti

Soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde ise 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmişti. Bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve diğer hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti.

Soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’i makamında ölümle tehdit ettikleri iddia edilen kişiler de tutuklanmıştı.

Davanın sanıklarından İlker Gönen ise 1 Şubat 2025’te Antalya’da tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetmişti.

Birleştirilen Dosyalarla Sanık Sayısı 62’ye Düştü

Yenidoğan Çetesi soruşturması kapsamında hazırlanan 13 sanıklı ayrı bir iddianame de ana dava dosyasıyla birleştirilmişti. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının fezlekesi doğrultusunda hazırlanan 57 sayfalık iddianamede, Sosyal Güvenlik Kurumu suçtan zarar gören olarak yer almıştı.

Birleştirme kararlarının ardından mahkeme heyeti, savcıyı tehdit etmekle suçlanan Mustafa Kemal Zengin’in dosyasını ana dosyadan ayırdı. Hayatını kaybeden İlker Gönen hakkındaki dosya da düşürüldü.

Birleştirilen dosyalarla sanık sayısı 63’e yükselirken, Cafer Akdur’un dosyasının ayrılmasıyla ana davadaki sanık sayısı 62 oldu.

Yenidoğan Çetesi davasında yargılama süreci devam ediyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız